Docu Sergej Kreso over asielzoekerskinderen in première

De Ongelofelijke Reis van Sergej Kreso © Cinekid Festival
Op het Cinekid Film Festival in Amsterdam is woensdagmiddag de documentaire 'De Ongelofelijke Reis' in première gegaan. Het is een film van Sergej Kreso uit Echt. De documentairemaker portretteert een aantal kinderen in een asielzoekerscentrum.

Burgeroorlog

Sergej Kreso kwam zelf als dertiger naar Nederland. Hij vluchtte begin jaren '90 uit het voormalig Joegoslavië voor de burgeroorlog die daar toen woedde. Met zijn vrouw, hun dochter van drie, een klein koffertje en een paar reserveschoenen belandde hij in Limburg. Hij woonde ruim een jaar in vier verschillende asielzoekerscentra, en maakte er vrienden voor het leven: "Een plek waar je mensen tegenkomt die echt deel van je leven worden, in een heel bijzondere periode in je leven. Ik heb er nog veel herinneringen aan, maar ook mijn leven als documentairemaker staat in het teken van het vertellen van de verhalen van vluchtelingen."

Gewone kinderen

Kreso komt uiteindelijk in Echt te wonen. Hij besluit films en documentaires te gaan maken. Bijna altijd gaan die over vluchtelingen, 'vraem luuj', buitenstaanders. Ook voor zijn jongste documentaire 'De Ongelofelijke Reis', die woensdagmiddag in première is gegaan op het Cinekid Festival in Amsterdam, volgde Kreso een aantal asielzoekerskinderen in het azc in Katwijk: "Het azc is een plek waar gewone mensen leven, in dit geval gewone kinderen. Ze hebben dromen, problemen en verwachtingen zoals alle kinderen die hebben. Alleen zijn hun problemen net iets groter, net iets bijzonderder vanwege die plek waar ze wonen, dat azc, die mini-maatschappij."

Dromen

De kinderen in 'De Ongelofelijke Reis' bereiden zich voor op een toneelvoorstelling die ze gaan opvoeren. Die voorstelling gaat over een reis naar een fantasieland. Kreso interviewt de kinderen over hún fantasieën, dromen en verwachtingen en verweeft die met de verhalen van de kinderen over hun eigen 'reis', die grote impact op een leven kan hebben: "Het idee dat je vertrekt op een reis zonder een idee te hebben waar je naartoe gaat, wat je eindbestemming is, en of je überhaupt op een eindbestemming aan zal komen."

Cinekid Festival

Het Cinekid Festival in Amsterdam is het grootste film- en televisiefestival voor kinderen van Nederland. Het begon afgelopen weekend en loopt nog tot en met 30 oktober. Het wordt gehouden in Amsterdam.