Beste Limburgse vlaai komt uit Stramproy

De winnende bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy met hun team. © L1 (Henk Hover)
Bakkers Caspar Heuvelmans en Mark Craemers van bakkerij Snijders in Stramproy bakken de allerbeste Limburgse vlaai.
De samenwerkende Limburgse ambachtelijke bakkers houden deze week voor de 42ste keer hun jaarlijkse vlaaienkeuring.

Beste baksels

Ambachtelijke bakkers uit de hele regio worden uitgenodigd om hun beste baksels te laten keuren. "Dit jaar was de opdracht: bak een kersen- en een puddingstrooiselvlaai", zo vertelt keurmeester Marcel Roubroeks uit Susteren, die in het verleden al diverse malen de felbegeerde titel wist binnen te slepen.

Opsteker

Roubroeks verraste woensdagochtend de Stramproyse bakkers in hun eigen zaak met de grote wisseltrofee, en een grote bos bloemen. Een mooie opsteker in deze tijden waarin het bakkers niet altijd voor de wind gaat door de stijgende gasprijzen en de concurrentie van de grote supermarktketens.
"Fantastisch. We hebben ons team beloofd dat we vanavond zouden gaan uiteten als we zouden winnen, dus daar zitten we nu aan vast. En we gaan deze week zeker extra vlaaien bakken, want ik denk dat iedereen ze wel wil proeven", aldus de enthousiaste winnaars.

Serieuze zaak

Dinsdagmiddag zijn alle vlaaien beoordeeld op onderdelen als bak-aard en korstkleur, bodem en vulling en natuurlijk ook aroma en smaak. De drie keurmeesters bekijken of de vlaaien wel voldoende ovenwerking hebben gehad, of de bodem gelijkmatig is, en daarbij niet te dik of te dun. Zit er voldoende vulling op de vlaaien, is de vlaai goed gaar, zijn de kruimels goed verdeeld? Natuurlijk is ook de smaak van groot belang. Voorzichtig worden er kleine hapjes geproefd.
De vlaaien van de deelnemende bakkers worden gekeurd. © L1 (Henk Hover)
De vlaaien zijn vooraf doorgesneden en gefotografeerd zodat er eventueel naderhand nog over nagepraat kan worden met de deelnemers. Het keuren is een serieuze zaak waarbij de keuringscriteria stap voor stap worden nagelopen en beoordeeld. De punten worden ingevuld op een beoordelingsformulier en bij elkaar opgeteld. De vlaaien met de hoogste puntenaantallen worden alvast op een tafeltje bij elkaar gezet

Gemiddelde

De winnaar van de wedstrijd is de bakker die het hoogste gemiddelde scoort over beide vlaaien. Soms is er ook overleg. Dat gaat dan over de kwaliteit van het gebruikte deeg, samenstelling van de vulling en toegevoegde aroma’s aan de kruimels. Het komt allemaal heel nauw. Bij het optellen van de punten blijkt de winnaar overduidelijk, maar bij een gelijke stand in de lagere regionen worden de vlaaien nog eens extra kritisch door de keurmeesters tegen het licht gehouden. De baksels komen voor een tweede keer naast elkaar op de keuringstafel en worden nog eens door de drie keurmeesters in detail met elkaar vergeleken.