Joost Spijkers viert het leven: 'Met gestrekt been vol erin'

Joost Spijkers in Hotel Spijkers © Joost Spijkers
Cabaretier Joost Spijkers uit Melick trok de hele wereld over als lid van de succesformatie Ashton Brothers. In 2015 ging hij voor het eerst solo en nu toert hij met zijn derde voorstelling 'Hotel Spijkers' door Nederland. "Je moet onvoorwaardelijk leven, er vol voor gaan, wat je ook doet."
Heel vaak is Joost Spijkers (1977) niet meer in Limburg, zo vertelde hij zaterdagochtend in het L1 Cultuurcafé.

Joegoslavië

Spijkers werd geboren in Melick, ging naar school in Roermond, maakte wat omzwervingen door Limburg en voormalig Joegoslavië, maar woont nu alweer dertig jaar in de Randstad. Zaterdagavond staat hij op de planken in het theater in Heerlen: "Ik probeer zo vaak mogelijk naar Limburg te komen, ook omdat mijn moeder er nog woont, in Herkenbosch. Maar ik ben hartstikke druk en altijd maar aan het werk. Ik combineer het vandaag ook. Ik ga eerst bij haar wat lampen uit de muur schroeven, want ze gaat verhuizen, en daarna ga ik door naar Heerlen om te spelen."

Klasgenoten

Spijkers is het toeren wel gewend. Jarenlang trok hij de wereld over als lid van de Ashton Brothers. Samen met een paar klasgenoten van de Amsterdamse theaterschool vormde Spijkers die succesformatie: "Op de theaterschool is mijn carrière begonnen, daar ontmoette ik de Ashton Brothers en meteen na het afstuderen begonnen we te spelen. Dat startte in kleine zaaltjes, maar al vrij snel werden dat grotere zalen en het buitenland."

Peer Wittenbols

"Het is een fantastische samenwerking met die jongens, we hebben een geweldige carrière, maar het is altijd variété-theater. Zonder tekst dus en ik vind het nou juist zo interessant om iets met tekst te doen. Een paar jaar geleden ontmoette ik tekstschrijver Peer Wittenbols en dat was liefde op het eerste gezicht. Ik vond het zó mooi wat hij schreef. Toen heb ik hem gevraagd: Zou je alsjeblieft iets voor mij willen schrijven? En dat was het begin van een hele hoge stapel liederen die hij voor mij heeft geschreven."
Joost Spijkers in Hotel Spijkers © Joost Spijkers

Poelifinario

Die liederen brengt Spijkers sinds 2015 ten gehore in zijn solovoorstellingen. Niet zonder succes. In 2018 kreeg hij voor zijn tweede solovoorstelling een Poelifinario, een belangrijke theaterprijs die jaarlijks wordt uitgereikt. Ook dit jaar was hij met zijn huidige voorstelling Hotel Spijkers genomineerd, maar zag hij de prijs naar kleinkunstenaar Alex Roeka gaan. Eerder dit jaar kreeg Spijkers wél de Annie MG Schmidtprijs, voor het meest indrukwekkende theaterlied van het afgelopen seizoen: 'Welkom Thuis'.

Balkan

In zijn muziektheatervoorstellingen hoor je duidelijk de muzikale invloed van de Balkan. Spijkers: "Mijn vader was hulpverlener en heeft de helft van zijn werkzame leven in voormalig Joegoslavië gewerkt. Zijn vrouw, mijn stiefmoeder, komt uit Sarajevo, net als mijn vrouw trouwens. Maar als je in je puberteit verliefd wordt op die muziek, raak je dat de rest van je leven niet meer kwijt. Die muziek uit de Balkan blijft een inspiratie voor mij. De onvoorwaardelijkheid van die muziek: met gestrekt been er vol in. Ik denk dat je zo ook moet leven: onvoorwaardelijk, er vol voor gaan, wat je ook doet."

Damocles

Dat is meteen ook waar zijn voorstelling Hotel Spijkers over gaat, met onder andere dus het prijswinnende lied 'Welkom Thuis'. Een lied over de dood, maar ook juist over het leven: "Er is maar één leven. We hebben allemaal dat zwaard van Damocles boven ons hangen, namelijk het einde van dat leven, de dood die eraan zit te komen. Ik probeer daarom zoveel mogelijk te genieten en ik doe dat het beste met heel veel fijne, mooie, melancholische muziek, dans, samen zingen, drinken en eten, zolang het kan. Daar gaat de voorstelling over."