Musical Unlimited laat tieners met beperking stralen

De eerste repetitie voor Musical Unlimited © L1
Bij Schunck in Heerlen is zaterdag Musical Unlimited van start gegaan. Dit zijn musicallessen voor tieners met een beperking.
Petra Jansen is docent bij de musicallessen. “Vandaag hebben we echt de eerste les. We gaan zo nog dansen en dan gaan we de kinderen vertellen welke musical we gaan doen dit jaar. Voor de kinderen is dat tot nu toe een verrassing. Maar ik kan alvast vertellen dat we geen bestaande musical gaan doen, maar een zelfgeschreven musical. Dat hebben we nog nooit gedaan dus dat is nieuw.”

Bijzondere kinderen

Aan Musical Unlimited doen bijzondere kinderen mee. “Alle kinderen zijn natuurlijk bijzonder. Maar dit zijn jongeren die een beperking hebben. Dat kan fysiek zijn of dat ze sociaal-emotioneel niet zo lekker in hun vel zitten. Dus het zijn leerlingen die in een andere groep niet zo snel mee kunnen gaan, maar bij ons komen ze helemaal tot hun recht. Hier komen hun talenten echt naar boven,” zegt Jansen.

Aanpassingen

De tieners kunnen tijdens de lessen zingen, dansen en acteren. Maar er wordt rekening gehouden met hun beperkingen, zegt docent Petra Jansen: "Ik ben zelf geen danser en zingen zou ik al helemaal niet doen, maar met elkaar komen we overal. Iedereen doet zijn best. En we passen het natuurlijk aan, want we hebben ook iemand in een rolstoel, dus daar wordt de dans voor aangepast."
De tieners zullen zo’n 25 weken oefenen aan de musical. In juni zal deze worden opgevoerd in het Cultuurhuis in Heerlen.
Beluister de audioreportage uit het L1 Cultuurcafé: