Stekker uit Dagboek van een Herdershond: geen reprise

Gouverneur Emile Roemer zet de cast in het zonnetje na de laatste voorstelling. © Jean-Pierre Geusens
De musical Dagboek van een Herdershond wordt volgend jaar toch niet in reprise genomen. Dat hebben producent Albert Verlinde en regisseur Servé Hermans dinsdagmiddag bekend gemaakt. De kosten voor de reprise zijn te hoog.
Een dramatische beslissing, noemt Verlinde het besluit, maar onvermijdelijk: "Alle betrokken acteurs en techniekmensen zijn vanmiddag ingelicht. Pijnlijk", aldus Verlinde.

Nieuwe hoofdrolspeler

Vorige week nog presenteerde Verlinde de beoogde nieuwe hoofdrolspeler van Dagboek. Thomas Cammaert zou de rol van kapelaan Erik Odekerke gaan spelen. Die werd dit jaar nog vertolkt door Joes Brauers, maar hij gaf eerder al aan niet beschikbaar te zijn voor een nieuwe reeks.

Televisieserie

De musical - die in het MECC in Maastricht te zien was - is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie, die eind jaren '70 voor het eerst op de buis verscheen. Het verhaal draait om kapelaan Erik Odekerke, die als buitenstaander zijn opwachting maakt in een Zuid-Limburgs dorpje in het begin van de 20ste eeuw, ten tijde van de opkomst van de mijnindustrie.

Kosten

"Het is enorm spijtig", laat producent Albert Verlinde weten. "We waren al met een deel van de cast overeengekomen dat ze volgend jaar april en mei opnieuw te zien zouden zijn in Dagboek van een Herdershond. Ook hen hebben we inmiddels laten weten dat we de voorstelling voorlopig niet door laten gaan. Maar de stijgende kosten van zowel energie als van het materiaal drukken enorm op deze mega-productie. Daarnaast is het voor ons ook moeilijk om aan personeel te komen."

Voorverkoop

Aan de voorverkoop lag het niet, voegt regisseur Servé Hermans toe. "Eind augustus ging de kaartverkoop van start en die liep zeer voorspoedig. Daarom is het zo wrang dat we toch deze beslissing hebben moeten nemen."

Terugkeer

Het afblazen van de voorstellingen betekent volgens de producenten overigens niet het definitieve einde van de musical. "Onze intentie is en blijft dat Dagboek van een Herdershond terugkomt. Alleen niet volgend jaar voorjaar. Voor nu is dat niet haalbaar. Op een ander moment komen we zeker terug", meldt Verlinde.
De mensen die al een kaartje hebben gekocht, krijgen hun geld terug. De voorstelling zou volgend jaar te zien zijn van 12 april tot en met 4 juni. Afgelopen voorjaar bezochten zo'n 80.000 bezoekers de musical.