Tegen de trend in: fanfares komen om in de aanmeldingen

Deelnemers aan het Nieuw Talent Orkest in Elsloo © Fotograaf: L1 (Janneke Swinkels)
Hoe krijg je nieuwe leden voor je fanfare of harmonie? Geen makkelijke opgave. Veel muziekverenigingen hebben het moeilijk of moeten zelfs helemaal stoppen bij gebrek aan leden. Toch stromen de aanmeldingen bij de fanfares in Stein en Elsloo en de harmonie in Melick juist binnen.
Het geheim? Het Nieuw Talent Orkest.

Dit is het geheim

Dat is een muziekproject voor volwassenen, zes jaar geleden begonnen in Friesland maar inmiddels over heel Nederland uit aan het waaieren. Initiatiefneemster Annewiep Bloem: "In Stavoren hadden we een jeugdorkest en de ouders van die jeugdleden zeiden: Goh, wat is dit leuk, kunnen wij dit eigenlijk ook niet leren? Ja natuurlijk, zeiden wij. En zo is het eigenlijk begonnen, heel klein. En toen waren er verenigingen in de omliggende dorpen die het zagen en het ook wilden. En zo is dat balletje aan het rollen gekomen."
Om mee te kunnen doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen. Maar ook muzikanten die hun oude hobby nieuw leven willen inblazen zijn welkom. In tien repetities worden de muzikanten klaargestoomd voor een optreden. En daarna volgt de keuze: doorgaan of stoppen.

Nooit geblazen

In Limburg doen de harmonie van Melick en de fanfares van Stein en Elsloo mee aan het project. Ieder kregen ze tientallen nieuwe aanmeldingen. Zoals van Marika Veenstra, die tot dit weekend nog nooit een blaasinstrument had vastgehad: "Ik zag het voorbijkomen op internet en het leek mij echt heel interessant. Want ik heb geen ervaring en normaal gesproken komt je zonder talent of ervaring nooit aan spelen in een echt orkest toe. Dus het is echt een goeie uitdaging!"
Ook aankomend saxofonist Carly Brentjens had nog nooit een instrument vastgehad, tot dit weekend: "Als je wat ouder wordt dan ga je wat minder werken. Dus ik ben nu alle dingen aan het doen, waar ik vroeger nooit tijd voor had"