Video: Venlose fotograaf legt natuur in stad vast

De expositie draait om de natuur die ons in het dagelijks leven omgeeft. © Astrid Roox
De Venlose fotograaf Astrid Roox opent vrijdag een expositie in het Venlose Kunstencentrum. De expositie draait om de natuur die ons in het dagelijks leven omgeeft.
Het was een idee waar Roox al langer mee rondliep. Ze wilde graag laten zien dat er overal om ons heen natuur te zien is, zonder dat we het in de gaten hebben. "Langs de Maas bijvoorbeeld. Daar heb je van die inkepingen waar de schotten bij hoogwater inkomen. Daar groeit ineens een plantje. Dat vind ik mooi, dat verwacht je niet", zegt Roox tegen Omroep Venlo.

Vast tussen beton

Maar ook bomen en planten op andere plekken in de stad worden zichtbaar gemaakt. "De natuur in de achtertuin van mensen hoort ook bij de natuur in de stad. Kijk nou naar zo’n boom. Die wil wel groeien maar dat kan hij niet, hij zit vast tussen het beton", aldus Roox.

Cursisten

Een aantal foto’s heeft Roox zelf gemaakt. Een tweede serie foto's is gemaakt door deelnemers aan de cursus smartphonefotografie van het Kunstencentrum. Maar alle foto’s hebben dezelfde insteek, van een piepklein plantje tussen stoeptegels, tot een monumentale boom op een plein ingeklemd door stadse bebouwing. "Door ogenschijnlijk gewone beelden uit te vergroten en in een ander en breder perspectief te plaatsen zie je ineens een heel ander beeld van hoe krachtig de natuur is eigenlijk is."
De expositie in de Goltzius Galerie van het Kunstencentrum wordt morgen geopend en is te bezoeken tot en met vrijdag 11 november, op werkdagen van 9:00 tot 21:00 uur