Hoes veur 't Limburgs in oprichting

Stockfoto © iStock
Het Hoes veur 't Limburgs is in oprichting. Het is de bedoeling dat dit een professioneel instituut wordt waarbij educatie, informatie en onderzoek van en naar de Limburgse taal centraal staan.
Een aantal Limburgse taalorganisaties zat dinsdagavond aan tafel bij het Huis voor de Kunsten in Roermond om van gedachte te wisselen over de opstart. Het plan komt uit de koker van De Raod veur ’t Limburgs, Veldeke Limburg, Levende Talen Limburgs, Cubiss en het Huis voor de Kunsten Limburg. Zij bundelen hun krachten in dit initiatief.

De plek voor Limburgse taal

't Hoes veur 't Limburgs moet volgens de initiatiefnemers dé plek op het gebied van de Limburgse taal worden. Het Limburgse taalveld bestaat uit een hele grote groep vrijwilligers die tegen de toppen van hun kunnen aanlopen. Voor het behoud en de versterking van het Limburgse taalveld en het behoud van het Limburgs taalgebruik is een professionaliseringsslag nodig", zo zegt Zef Mertens, adviseur Limburgse taal en letteren bij het Huis voor de Kunsten Limburg.

Partijen

De partijen die dinsdagavond aan tafel zaten spraken over een eerste aanzet voor een Hoes veur 't Limburgs. In andere Nederlandse taalregio's bestaan soortgelijke huizen. Zo is er een Huus van de Taol, 't Hoes van 't Twents en het Centrum Groninger Taal en Cultuur. Het Huis voor de Kunsten pleit nu ook voor een dergelijk instituut in Limburg.
Gedeputeerde Staten van Limburg heeft inmiddels een bedrag van 75.000 euro toegezegd om een dergelijk Hoes te ontwikkelen. Dat startbedrag is niet toereikend voor het opzetten van een Hoes veur 't Limburgs maar men rekent op aanvullende financiering door het rijk en de gemeentes.

Plek

Het is de bedoeling dat 't Hoes veur 't Limburgs ook echt een fysieke plek gaat worden aansluitend aan het nieuwe onderkomen van het Huis voor de Kunsten. Over de uiteindelijke vestigingsplaats van beide huizen worden op dit moment plannen ontwikkeld. Mertens is optimistisch over de start van 't Hoes veur 't Limburgs. Wellicht kunnen de deuren al in 2023 van het slot.

Meest gesproken

De Limburgse taal is de meest gesproken regionale taal in Nederland. Zo spreken er meer Nederlanders Limburgs dan Fries. In Limburg zijn er ongeveer 800.000 Limburgssprekenden (75 procent) en in Friesland spreken er ongeveer 400.000 mensen Fries (61 procent). Helaas is er ook in Limburg een dalende lijn te zien, steeds minder kinderen worden in het Limburgs opgevoed terwijl juist die meertaligheid bij kinderen een positieve invloed heeft op de ontwikkelingsmogelijkheden bij jonge kinderen. Het educatieve aspect is dan ook zeker een van de speerpunten van 't Hoes.