Limburgse breakdancer wint prijs bij Nederlandse Dansdagen

Simon Bus heeft de innovatieprijs gewonnen bij de Nederlandse Dansdagen. © Jean-Pierre Geusens
De Hoensbroekse choreograaf en breakdancer Simon Bus heeft bij de Nederlandse Dansdagen in Maastricht de nieuwe Innovatieprijs gewonnen.
Met deze prijs is een geldbedrag van 25.000 euro gemoeid om een nieuwe voorstelling mee te maken. De Hoensbroekse danser kreeg de cheque vrijdagavond uitgereikt tijdens de 25ste editie van de Nederlandse Dansdagen.

Gouden Zwaan

Er zijn ook andere prijzen uitgereikt. Zo ging de dansprijs Gouden Zwaan dit jaar naar de Rotterdamse hiphoplegende Lloyd Marengo. Het is een onderscheiding voor iemand die met de eigen loopbaan ook een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans.

Voorstelling

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie is deze keer voor de voorstelling Figures in Extinction [1.0] van Crystal Pite en Simon McBurney, uitgevoerd door Nederlands Dans Theater 1. Danser Young Gyu Choi van Het Nationale Ballet krijgt de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in 7e Symfonie van Toer van Schayk.

Jonge Zwaan

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie gaat naar Birds van Dalton Jansen, gemaakt voor productiehuis DOX. Breakdancer Dietrich Pott krijgt de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in B-Boy XL van Maas theater en dans.
De Nederlandse Dansdagen in Maastricht duren nog tot en met 6 oktober.