Limburgers verzilveren nominatie Gouden Kalf niet

Geen Gouden Kalf voor Limburgse genomineerden. © ANP
De vier Limburgse acteurs en actrices die genomineerd waren voor een Gouden Kalf, hebben het beeldje niet binnen kunnen slepen. De animatiefilm Knor, met een Limburgs tintje, is gekozen tot Beste Film.
De winnaars werden vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het Nederlands Film Festival.

Animatiefilm Knor

De stop motion animatiefilm Knor was in vijf categorieën genomineerd. De film heeft een Limburgs tintje: Sittardenaar Gijs van der Lelij tekende het storyboard en de animatic. De animatiefilm won niet alleen in de categorie Beste Film, maar sleepte het beeldje ook binnen in de categorieën Beste Regie en Beste Production Design.

Beste Hoofdrol Speelfilm

Joes Brauers uit Bocholtz en Julia Akkermans waren genomineerd in de categorie Beste Hoofdrol Speelfilm. Brauers maakte kans op de prijs voor zijn hoofdrol in Do Not Hesitate en Akkermans kreeg de nominatie voor haar rol in de film Pink Moon. Actrice Thekla Reuten (Narcosis) ging er met het beeldje vandoor.
Akkermans wist haar nominatie voor Beste Bijrol Dramaserie eveneens niet te verzilveren. Ze kreeg deze nominatie voor haar rol in de populaire Netflix-serie Dirty Lines.

Beste Bijrol Speelfilm

De Maastrichtse actrice Hadewych Minis kon voor de derde keer een Gouden Kalf winnen, in de categorie Beste Bijrol, voor haar aandeel in de film Forever Rich. Minis won het beeldje in 2013 en 2015, maar moest dit keer de eer aan Tobias Kersloot laten.
Ook actrice en theatermaker Jouman Fattal, lid van de artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht, was in deze categorie genomineerd, voor haar rol in de film ANNE+.