Weert krijgt kunstwerk van topontwerper Job Smeets

Het ontwerp van het kunstwerk © Tekening: Studio Job
‘On the shoulders of Giants’ is de naam van het kunstwerk dat zaterdag wordt onthuld aan de Werthaboulevard in Weert. Dit werk moet de herinnering aan het industriële leven van de stad levend houden.
Het kunstwerk is gemaakt door Studio Job van ontwerper Job Smeets, die is geboren in Hamont, maar opgroeide in Weert.

Oude cabine

Het kunstwerk bestaat uit de cabine van de oude Werthakraan, die vroeger op deze plek stond. Smeets: "Het beeld is ontworpen op dezelfde schaal (7 meter) en plek waar je vroeger de markante kraan kon zien als een herkenbaar symbool van het industriële landschap van Weert." De cabine in het kunstwerk wordt gedragen door vier bronzen, gebeeldhouwde figuren die een belangrijke rol hebben gespeeld in de historie van de omgeving Weert: Philips van Horne, een monnik, een arbeider en een Prins carnaval. Op het kunstwerk staat een bronzen klok die zowel voor- als achteruit tikt. De wijzers lijken achteruit te lopen, maar in feite zijn ook de uren omgekeerd, waardoor de tijd wel vooruit loopt.
Gemeente Weert
Het kunstwerk van Studio Job werd in 2019 door de gemeente Weert gekozen voor het openbare plein van het gebied rond de Werthaboulevard, waar ooit industriële gebouwen stonden. “Ik wilde een monument maken voor alle mensen en leeftijden, iets om te ontdekken tijdens een zondagse wandeling, misschien een plek om met je familie te bezoeken. Centraal daarin wilde ik zowel de geschiedenis als de kunstvorm combineren.”

Grote naam


Job Smeets is één van de invloedrijkste ontwerpers van deze tijd. In 1998 begon hij Studio Job met vestigingen in Antwerpen en Amsterdam. Studio Job werkt op het snijvlak van kunst en ontwerp. Van hem hangt werk in verschillende grote musea, zoals het Louvre in Parijs. Ook ontwerpt Studio Job voor merken als Alessi, Landrover en Bulgari. Smeets kreeg vier keer de prijs voor beste ontwerper van Nederland. Hij is ook de ontwerper van de Koningszegel, de postzegel met het portret van Koning Willem-Alexander erop.

Onthulling

De onthulling wordt zaterdag voorafgegaan door een tocht door de stad die start bij Museum W. Verenigingen beelden de vier historische figuren uit die een plek innemen in het kunstwerk. Deze tocht eindigt bij het kunstwerk aan de Werthaboulevard, waarna het kunstwerk zal worden onthuld.