Vintage fotografie in het Bonnefantenmuseum in Maastricht

Hij wordt gezien als één van de belangrijkste architectuurfotografen van de 20e eeuw. Maar toch was er nog nooit een overzichtstentoonstelling van zijn werk. Tot nu. In het Bonnefanten opent dit weekend Werner Mantz: The Perfect Eye.
Mantz werd in 1901 geboren in Keulen en vestigde zich in de jaren dertig in Maastricht.

Portretten en architectuur

In de jaren twintig en dertig verwierf hij grote internationale faam door zijn architectuurfotografie. In Maastricht had hij vanaf 1932 een fotostudio op het Vrijthof, vertelt Esther Wagemans van het Bonnefantenmusuem: "Veel Maastrichtenaren zijn nog bij hem op de foto geweest. Maar behalve portretten hield hij zich ook nog altijd bezig met architectuurfotografie, reclame, vrij werk en werk in opdracht. Opdrachten kwamen bijvoorbeeld van de Staatsmijnen en architect Fritz Peutz. Op de tentoonstelling brengen we meer dan 300 vintage beelden samen, uit dat veelzijdige oeuvre van Mantz."

Later ontdekt

Mantz overleed in 1983 in Maastricht. Pas op latere leeftijd werd hij ontdekt als de missing link tussen de opdrachtfotografie enerzijds en de artistieke stromingen die in de jaren 20 en 30 opkwamen anderzijds, vertelt Wagemans: "Hij had het perfecte oog voor licht, kader, al die dingen die een foto boeiend kunnen maken. Zijn foto's van gebouwen zitten echt op het snijvlak van opdrachtfotografie en beeldende kunst. En dat deden er niet veel in die tijd."

New York, Keulen en Maastricht

Werk van Werner Mantz hangt onder meer in het MoMA in New York, het Ludwig in Keulen, het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, en ook het Bonnefantenmuseum in Maastricht heeft zo'n 150 foto's van Mantz in zijn collectie. De tentoonstelling Werner Mantz: The Perfect Eye is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn werk. Eerdere exposities focusten altijd op één van aspect van zijn fotografie, bijvoorbeeld architectuur of vrij werk.
Behalve de tentoonstelling verschijnt er gelijktijdig ook een boek over het werk van Mantz, wordt er een fotowedstrijd georganiseerd en komt er een Mantz-wandeling door Maastricht. De tentoonstelling opent zondag en loopt tot en met 26 februari.