Van Bommel van Dam één jaar open: 'Heel wisselend succes'

Overzichtstentoonstelling MELLE - Schilder van een andere werkelijkheid © Museum Van Bommel Van Dam
Sinds deze week loopt er weer een nieuwe tentoonstelling in Museum van Bommel van Dam in Venlo. Die wordt goed bezocht, maar dat was het afgelopen jaar ook wel eens anders. "Ik heb de moed nog niet opgegeven, maar het moet wel echt beter."
Het museum werd vorig jaar september heropend, na vijf jaar dicht te zijn geweest in verband met een verbouwing en een verhuizing. Directeur Paulo Martina kijkt terug op een veelbewogen eerste jaar: "Het is heel wisselend geweest. De opening ging heel goed, maar na een maand zaten we al meteen in een lockdown , eerst gedeeltelijk en toen volledig. Dat heeft tot en met januari geduurd, dus eindelijk zijn we in februari pas echt kunnen beginnen."

'Minder bezoekers dan gedacht'

Net als andere musea kampte Museum van Bommel van Dam ook na de lockdown met tegenvallende bezoekersaantallen. Martina: "We hadden gerekend op 30.000 bezoekers, het zijn er uiteindelijk 20.000 geworden het eerste jaar. Dat is te weinig, en dat is ook best wel een teleurstelling. We hebben de reserves ook moeten aanspreken. Ik heb de moed nog niet opgegeven, ik hoop dat het de komende maanden echt gaat aantrekken. Maar als je van een negatiever scenario uitgaat, komen we echt in de rode cijfers. Het wordt nog spannend."
Medewerker richt overzichtstentoonstelling 'MELLE - Schilder van een andere werkelijkheid' in © Museum Van Bommel Van Dam

Designprijs

Wat wel goed ging, was de publiciteit het afgelopen jaar. Er waren aansprekende tentoonstellingen, maar vooral het gebouw, het oude postkantoor aan de Keulsepoort, kreeg veel aandacht. Zo wint het museum een belangrijke designprijs, en staat het gebouw op de longlist van twee nog uit te reiken architectuurprijzen. Ook over de nieuwe tentoonstelling, met werk van schilder Melle Oldeboerrigter (1908-1976) is Martina erg te spreken: "Dankzij een omvangrijke schenking van Stichting Melle is de collectie onlangs flink uitgebreid en heeft Museum van Bommel van Dam na Het Stedelijk Museum Amsterdam de grootste collectie van deze eigenzinnige kunstenaar.”
De Amsterdamse Melle Oldeboerrigter is één van de meest raadselachtige schilders van de twintigste eeuw. Hij was een excentriekeling, zijn schilderijen ook. Het leverde hem de bijnaam de Amsterdamse Jeroen Bosch op. Tegenwoordig is hij enigszins in de vergetelheid geraakt, maar het echtpaar Van Bommel Van Dam, grondleggers van het museum in Venlo, waren bevriend met de kunstenaar, vertelt Martina: "Ze waren onder de indruk van zijn werk en werden belangrijke verzamelaars en vrienden. Melle kwam weleens langs in Venlo, dan bleef hij bij het echtpaar logeren.”
De overzichtstentoonstelling ‘MELLE – Schilder van een andere werkelijkheid’ is nog tot en met 26 februari te bezoeken in Venlo. Een documentaire over Museum Van Bommel Van Dam vind je hier.