Film Theu Boermans opent Nederlands Filmfestival

Theu Boermans. © L1
Theu Boermans uit Venlo heeft sinds 1994 weer een speelfilm gemaakt. 'Zee van tijd' opent woensdag het Nederlands Filmfestival in Utrecht.
De laatste jaren was Boermans (72) vooral aan het werk als theaterregisseur. Hij regisseerde bijvoorbeeld Soldaat van Oranje, de musical die al vanaf 2011 te zien is in de theaterhangar bij Katwijk aan zee. Nu is hij dus weer terug bij het witte doek.

Waargebeurd verhaal

Zee van tijd is een waargebeurd verhaal over een jong koppel dat tijdens een zeilreis hun zoontje verliest. Marieke van der Pol schreef het scenario. Acteurs Reinout Scholten van Aschat, Gijs Scholten van Aschat, Sallie Harmsen en Elsie de Brauw nemen de hoofdrollen voor hun rekening. Boermans werd benaderd voor de regie.
Vanaf 13 oktober is Zee van tijd te zien in de bioscopen.

Gouden kalveren

In 1994 kreeg Theu Boermans nog drie Gouden Kalveren voor de verfilming van 1000 Rosen van Gustav Ernst. Ook zijn tv-serie De Partizanen, die is gebaseerd op het boek De Bospartizanen van Baarlo viel in de prijzen. Daarna legde Boermans zich dus vooral toe op theaterregie.

Meer Limburgse inbreng

Ook de film Pink Moon heeft een Limburgs tintje. De Zuid-Limburgse actrice Julia Akkermans speelt één van de hoofdrollen. De film gaat over een jonge vrouw die moet omgaan met de laatste wens van haar vader. De film beleefde in juni haar wereldpremière op het Tribeca Film Festival in New York.
Akkermans groeide op in Teuven, net over de grens vlakbij Maastricht. Ze studeerde aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze was eerder te zien in de film Niemand in de stad, waarvoor ze in 2019 een Gouden Kalf won in de categorie beste vrouwelijke bijrol. Ook speelde ze een hoofdrol in de populaire Netflix serie Dirty Lines.

Portret

Kijk hier naar een portret van Theu Boermans.