John Tana wint Jo Erens Priès 2022

John Tana op de Boètegengewoeëne Boètezitting in Venlo © Bram Becks
John Tana heeft zaterdagavond de Jo Erens Priès 2022 gewonnen.
De jury besloot unaniem dat het Frans-Maastrichtse fenomeen de prestigieuze dialectmuziekprijs verdiende.

Seth Verhaegen

John Tana, het alter ego van Maastrichtenaar Seth Verhaegen, heeft zich afgelopen jaar met zijn liedjes en clips op indrukwekkende wijze op de kaart weten te zetten en is op die manier een voorbeeld voor anderen, zo beargumenteert de organisatie van het dialectevenement. De organisatie was unaniem in haar voordracht voor de stimuleringsprijs, zodat men besloot geen andere artiesten te nomineren.

Juryrapport

'Ongelooflijk wat het fenomeen John Tana in korte tijd voor elkaar heeft weten te krijgen. Vele artiesten dromen jarenlang van een dergelijke carrière. John is als een komeet gekomen. Er is veel talent aanwezig in Limburg, waar we als Nach altijd zeer blij mee zijn, maar voor ons stond de keuze voor de winnaar dit keer zeldzaam snel vast', aldus de jury.

Boursin

Afgelopen vastelaovend brak John Tana door met zijn liedjes in een merkwaardige mix van Frans en Maastrichts. Nummers als Boursin en Allein groeiden uit tot ware knallers. Die bekendheid is ook te danken aan zijn videoclips op social media.
Seth - John Tana - Verhaegen volgde een audiovisuele opleiding aan het Arcus College in Heerlen. Daar maakte hij met medestudent Benjamin Peeters parodieën op bekende muzieknummers. De twee hadden online veel succes: hun parodie op Shape of you van Ed Sheeran behoorde in 2017 zelfs tot de drie meest bekeken YouTube-video’s in Nederland. Begin 2022 lanceerde Seth, met hulp van Benjamin Peeters, zijn alter ego John Tana.

Uit het niets

De talentvolle Tana bewijst dat het mogelijk is vanuit het ogenschijnlijke niets heel Limburg te veroveren. Neal van den Eertwegh: "Ga maar na: een jaar geleden had niemand nog van hem gehoord, nu kan niemand meer om hem heen en is hij populair bij jong en oud. Zo’n succesverhaal is natuurlijk inspirerend voor anderen en dat is precies in de geest van de Jo Erens Priès."

De Jo Erens Priès

Dialectmuziekevenement de Nach van ’t Limburgse Leed kent sinds 2000 een stimuleringsprijs toe aan een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest. Het moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.
Tot de voorgaande winnaars behoren onder andere Lex Uiting, Frans Pollux, Marleen Rutten en Fabrizio.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!