Huub Stapel krijgt alsnog zijn carnavalsonderscheiding

Huub Stapel krijgt de Orde van de Gulden Humor uitgereikt door Bart Maes. © Fer Traugott
De van oorsprong Tegelse acteur Huub Stapel heeft zaterdagavond in de Paterskerk in Weert de hoogste Limburgse vastelaovesonderscheiding, de Orde van de Gulden Humor, in ontvangst genomen.
Stapel, die in Amsterdam woont, heeft een jaar moeten wachten op de uitreiking. Het grote feest rondom de uitreiking werd vorig jaar november afgelast wegens de coronamaatregelen.

Onderscheiding

De medaille en bijbehorende narrenkap is een onderscheiding van de Samewirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge (SLV), een verzameling van 17 grote Limburgse stadscarnavalsverenigingen. Personen en instanties die de orde ontvingen, hebben zich, volgens de SLV, bijzonder ingezet voor de bevordering van levensblijheid, de humor of de vastelaovend.

Opvolger

Huub Stapel volgt voormalig bierbrouwer Thijs Brand op, die in 2019 de orde ontving. Bij de allereerste uitreiking, in 1962 in de Heerlense Stadsschouwburg, ging de Orde naar schilder Charles Eyck uit Schimmert. Ook Godfried Bomans, Toon Hermans, Joseph Luns, Jan Smeets, Pierre Cnoops, Erica Terpstra, Jack Poels, Tom Doesborg en Frans Pollux ontvingen de afgelopen jaren de Orde van de Gulden Humor.

Gouden Narrenkap

Een andere onderscheiding van de SLV, de Gouden Narrenkap, speciaal voor vastelaovesartiesten, zal in november worden uitgereikt tijdens een uitgebreid feest in Gennep. Eerder werd al bekend dat zanger Frans Theunisz uit Maastricht de Gouden Narrenkap dan zal ontvangen.