Helft carnavalsvierders vroeg geld terug van De11devande11de

De11devande11de in Maastricht. © L1
De helft van alle carnavalsvierders die vorig jaar e-tickets kochten voor het evenement De11devande11de in Roermond heeft entreegeld teruggevraagd.
Het gaat om zo'n 6500 tickets, zegt Marcel van Eeghem, woordvoerder van de organisatie de Sjeng Kraft Kompenei.

Corona

De organisatie moest in november 2021 op het laatste moment op last van de Veiligheidsregio Limburg-Noord het evenement afzeggen wegens nieuwe coronamaatregelen. "Het terugstorten van entreegeld hebben we in december 2021 afgehandeld." Van Eeghem denkt dat vooral veel jonge mensen geld teruggevraagd hebben. "Voor die generatie telt momenteel iedere euro."

E-tickets

De Sjeng Kraft Kompenei had in de voorverkoop zo'n 14.000 e-tickets verkocht. Het evenement op het Stationsplein in Roermond geldt als het openingsfeest van de vastelaovend. Alle mensen die geen geld hebben teruggevraagd, kunnen 11 november met hetzelfde ticket het plein op.
"We hopen de komende editie zo'n 17.000 tot 18.000 carnavalsvierders te verwelkomen. 11 November valt dit jaar op een vrijdag. dat is een fijne dag voor een openingsfeest", zegt van Eeghem. "Op de programmering staan alle grote Limburgse vastelaovesartiesten en we hebben er vertrouwen in dat veel mensen komen."

Voorverkoop

De Sjeng Kraft Kompenei begint 1 oktober met de voorverkoop van de kaarten voor De11devande11de 2022, zo maakte de organisatie zaterdag bekend. Een ticket kost 11,11 euro inclusief één consumptie. Voor het eerst worden alle artiesten betaald voor hun optreden.
De organisatie van het evenement besloot drie jaar geleden om het Vrijthof in Maastricht te verlaten en voortaan in Roermond de seizoensopening van de vastelaovend te gaan vieren. Maar door de coronapandemie heeft het evenement nog geen enkele keer in Roermond kunnen doorgaan.

Sjeng Kraft Kompenei

De Sjeng Kraft Kompenei is opgericht in 2000. De organisatie wil de herinnering aan componist, tekstschrijver, arrangeur en accordeonist Sjeng Kraft uit Maastricht, de vader van Beppie Kraft, levend houden. De club heeft verder als doel het behoud van het authentieke en kwalitatieve Limburgse carnavalslied en de vastelaovend. Behalve het organiseren van De11devande11de en het uitreiken van de prijs 't Sjengske brengt de kompenei ook jaarlijks voor heel Limburg een carnavalsposter uit.
Het idee achter de Sjeng Kraft Kompenei is geleend van het Willi Ostermann Gesellschaft dat sinds 1967 in Keulen jaarlijks de seizoensopening van carnaval organiseert. Ostermann (1876-1936) schreef vele volksliedjes en carnavalsliedjes in het Kölsch dialect.