Kunstpaviljoen Wijlre weer open na waterschade

De beeldentuin van kasteel Wijlre © Kasteel Wijlre
Het kunstpaviljoen Hedge House bij kasteel Wijlre gaat zondag voor het eerst na ruim een jaar weer open.
De watersnoodramp van juli vorig jaar richtte veel schade aan het landgoed rond het kasteel maar vooral het kunstpaviljoen kreeg het zwaar te verduren. Het museum moest daarom dicht en er is gekozen om het gebouw volledig te renoveren.

Tentoonstelling

"Na ruim een jaar vindt zondag de feestelijke heropening plaats van het Hedge House met de tentoonstelling ‘Trouble wandering (to eternity)", laat Marc Kentgens van het Elisabeth Strouven Fonds weten, verantwoordelijk voor het onderhoud van het kasteel en Hedge House. De tentoonstelling is samengesteld door Xander Karskens, de nieuwe directeur van Stichting Buitenplaats Kasteel Wijlre die verantwoordelijk is voor de culturele programmering van tentoonstellingen en de exploitatie van het landgoed.

Vier meter

In de expositieruimte in Wijlre bereikte het water vorig jaar op een gegeven moment een hoogte van bijna vier meter. Daardoor sprongen alle ramen en functioneerden de technische installaties niet meer. ‘In totaal moest er zo’n 1,5 miljoen liter water worden weggepompt’ legt Guido van den Broek, bestuurder van het Elisabeth Strouven Fonds, uit. ‘Medewerkers en vrijwilligers hebben daarna hard gewerkt om alles schoon te maken. Toen werd pas echt duidelijk wat de schade was.

Wiel Arets

Het kunstpaviljoen bij kasteel Wijlre is ontworpen in 2001 door de Heerlense architect Wiel Arets te herstellen. In eerste instantie werd het gebouw, waar ook een orangerie en kippenhok in zit, gebruikt om de kunstcollectie van kasteeleigenaar Jo Eyck onder te brengen. Het Elisabeth Strouven Fonds heeft de collectie later overgenomen.