Tisjeboy Jay in Ziggo Dome: 'Ik ben bang en blij tegelijk'

Tisjeboy Jay op de Markt in Sittard © L1
Jay Francis uit Born, beter bekend als Tisjeboy Jay, beleeft zondag 18 september een historische avond in Amsterdam. Hij treedt voor het eerst als comedian op in de Ziggo Dome.
Daarmee schrijft de 28–jarige influencer en comedian geschiedenis. Hij is pas de tweede Nederlandse comedian ooit die solo op de planken van de Amsterdamse concertzaal staat. Najib Amhali ging hem in 2012 voor met een show in een uitverkocht Ziggo Dome.

'Onwerkelijk'

Op de markt van zijn woonplaats Sittard beeldt Jay zich deze week alvast in hoe het aanstaande zondag zal zijn. Er verschijnt direct een grote glimlach op zijn gezicht. "Ik kan het eigenlijk gewoon nog steeds niet beseffen. Dit blijft gewoon heel onwerkelijk allemaal. Ik ben drie jaar geleden pas begonnen met comedy. Dit had ik nooit van mijn leven durven dromen."

Een ongestelde vrouw

Tijdens het dagdromen maakt de glimlach op het gezicht van de Limburger met Surinaamse roots ook even plaats voor een frons op zijn voorhoofd. Want optreden in één van de grootste concertzalen van Nederland is volgens hem toch wat anders dan een show geven in een theaterzaal of comedy café. In de Ziggo Dome kunnen 17.000 bezoekers terecht. "Ik heb wel wat ervaring opgedaan de laatste jaren. Maar een optreden geven voor zo'n grote zaal met zoveel mensen heb ik gewoon nog nooit gedaan. Ik voel me een beetje een ongestelde vrouw op dit moment. Mijn emoties schieten alle kanten op." Hoe het is om voor zoveel mensen te staan, weet hij nog niet. "Ik laat het allemaal maar gewoon gebeuren en we zien het zondag wel."
We legden Jay in de aanloop naar zijn optreden enkele lastige keuzes voor om hem beter te leren kennen. Bekijk hier hoe dat ging:

Jöngske oet Bor

Zijn carrière is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Op de zolder van zijn moeder in Born begon Tisjeboy Jay zes jaar geleden met het opnemen en monteren van grappige video's voor zijn social media-kanalen. Francis genereerde daarmee als snel veel volgers en kan nu zelfs zijn brood als influencer verdienen. Een influencer is een persoon die andere mensen kan beïnvloeden om een product te kopen, een dienst af te nemen of merkbekendheid te stimuleren via social media. "Het is eigenlijk een uit de hand gelopen grap. Als 'jöngske oet Bor' deed ik eigenlijk gewoon maar wat. Pas later besefte ik dat ik hiermee mijn stoutste dromen gewoon waar kon gaan maken."

Najib Amhali

Dit weekend treedt de man uit Born in de voetsporen van collega comedian Najib Amhali. Bij het uitspreken van zijn naam beginnen de ogen van Jay te twinkelen. "Het is zo ontzettend gek. Vroeger keek ik als kleine Jay naar zijn shows en nu ga ik iets bereiken wat hij ook bereikt heeft. Bizar! Ik heb laatst via Whatsapp ook met hem contact gehad en Najib wenste mij heel veel succes. Maar hij benadrukte tegelijkertijd ook even dat hij in 2012 twee keer de Ziggo Dome uitverkocht heeft, met een knipoog. Dat is bij mij nog niet het geval."

Rebelsheid

Wie een kaartje voor zijn show in Amsterdam gekocht heeft, zal niet alleen de Limburgse comedian te zien krijgen. Om de show wat meer aan te kleden heeft Tisjeboy Jay een aantal vrienden geregeld. Guido Weijers, Fresku en Nino zullen middels hun muziek en humor de zaal voor Francis alvast warm spelen. "De bezoekers krijgen hierdoor een avond voorgeschoteld vol muziek, inspiratie, comedy en een tikkeltje rebelsheid. Met zijn vieren gaan we er gewoon een geweldige avond van maken en dan hoop ik dat de mensen vervolgens met een glimlach de Ziggo Dome verlaten aan het einde van de avond."