Boek over 100 jaar Venlose revue

Boek 100 jaar Venlose revue © Finbar van der Veen
Er komt een boek over 100 jaar Venlose revue. Het is een eeuw geleden dat de eerste Venlose revue op de planken werd gebracht. Reden voor schrijvers Paul Seelen en Finbar van der Veen om er een boek over te maken.
"Het is een fenomeen dat enorme uitstraling heeft en het werd hoog tijd dat dit eens een keer in boekvorm werd vastgelegd", zegt Seelen.

Ontstaan

100 jaar geleden waren het de vier Venlose broers Cornet die veelvuldig variététheater opvoerden in Venlo. Ze kwamen op het idee om een Venlose revue te maken. De eerste revue werd geschreven door Mathieu Cornet en Sef Cornet deed de regie. Dit zijn ze met regelmaat blijven doen totdat Sef Cornet in 1953 overleed. Hij was zo'n fenomeen dat niemand in Venlo deze taak op zich durfde te pakken.

Pauze

Vervolgens is er jarenlang geen revue geweest in Venlo. Totdat Frans Boermans dit in de jaren '80 weer heeft opgepakt. Hij had zelf al meegespeeld in de tijd van Sef Cornet en zou dit fenomeen weer nieuw leven in willen blazen. Finbar van der Veen weet hoe dat toen ging: "Hij is toen op eigen initiatief een revue gaan schrijven, maar was eigenlijk te bescheiden om daarmee naar buiten te treden."
Verbazing
"Toen de Venlose fanfare in 1980 jubileum had, wilde men een spektakel als de Venlose revue opvoeren. Hiervoor werd Frans Boermans benaderd en tot ieders verbazing zei Boermans dat hij al iets had klaarliggen. Toen konden ze meteen aan de slag met repeteren." En tot op de dag van vandaag is dit fenomeen nog steeds springlevend. De Venlose revue wordt niet elk jaar opgevoerd. In de afgelopen 100 jaar zijn er 25 revues opgevoerd.

Corona

De vlook van Hölster Heinke, de revue van dit jaar, is in de Maaspoort te zien van 16 september tot en met 2 oktober. Deze was eigenlijk gepland in 2020. Door corona werd de revue tot twee keer toe uitgesteld.

Plat-eweg

Zaterdag tussen 13:00 en 16:00 uur is er in het L1-radioprogramma Plat-eweg een uitgebreide reportage te horen over het boek '100 jaar Venlose revue, wies det ik d'r zelf deil van bin'.