Podia in de problemen: 'Ticketprijs willen we niet verhogen'

Theater aan het Vrijthof © Jean-Pierre Geusens
Limburgse podia maken zich net als andere zalen in Nederland zorgen over de hoge energieprijzen. Daardoor dreigen ze in de problemen te komen.
De Taskforce Creatieve Cultuur en Media vraagt het kabinet in een brief om maatregelen te nemen die de sector kunnen ontlasten.

Extra storting

De Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies (VSCD) ondersteunt deze brief en roept het Rijk op om een extra storting te doen in het gemeentefonds. Op die manier kunnen gemeenten de energiekosten compenseren. Ook is indexatie van de subsidies hard nodig, vinden de podia.

Ticketprijs

Een woordvoerder van de VSCD laat weten dat ook podia in Limburg het zwaar hebben. "Parkstad Limburg Theaters gaat volgend jaar waarschijnlijk 300.000 euro meer betalen aan energiekosten ten opzichte van dit jaar. Ook Theater aan het Vrijthof in Maastricht maakt zich zorgen. De angst zit hem vooral in het doorberekenen van de kosten naar de bezoeker. Podia zijn de klap van corona nog niet te boven en willen daardoor de prijs van de kaarten niet verhogen. Er moet dus op een andere manier gecompenseerd worden, vandaar dat er nu een beroep op het Rijk wordt gedaan."

'Zorgen om stroomrekening'

Bij de Maastrichtse Muziekgieterij lijkt het probleem zich op dit moment nog niet voor te doen, maar hoe dit in de toekomst uit gaat zien is onduidelijk. Doordat het poppodium is aangesloten op stadsverwarming wordt er geen gas verbruikt. Wel maakt zakelijk directeur Richard Loomans zich zorgen over de stroomrekening: "Het contract loopt op dit moment via de gemeente Maastricht, daardoor hebben wij geen zicht op de kosten die mogelijk gemaakt worden. We maken ons vooral zorgen over de eindafrekening." Muziekgieterij is al langer in gesprek met de gemeente om ervoor te zorgen dat de stichting zelf het energiecontract kan afsluiten.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!