Brassfest Forever in Heerlen: 'Struikelen over blaasmuziek'

De tweede editie van Brassfest Forever , in april 2022 © Brecht van Wijk
Hoe krijg je de jeugd aan de blaasmuziek? Vooral door te spelen op straat en te laten zien hoe leuk dat is, vinden ze bij Herriemenie Miserabel in Heerlen. Die club organiseert dit weekend Brassfest Forever.
"Je moet er eigenlijk over struikelen op straat, die blaasmuziek"

Feestje voor iedereen

Vrijdag begint de derde editie van het blaasmuziekfestival in Heerlen. Het begon bescheiden, vorig jaar, op een locatie buiten het centrum, met coronaregels, zegt Louis Bonné van Herriemenie Miserabel: "Het was een mooi begin. We hebben veel jeugd bereikt, vooral jeugd die nog niet eerder met blaasmuziek in aanraking was gekomen. We willen diemuziek echt breed wegzetten. Het moet een feest zijn voor iedereen, ook als je geen harmonie- of fanfarepakje aanhebt."

Vijf podia

Dit voorjaar werd de tweede editie al wat groter aangepakt. En vrijdag begint het derde Brassfest Forever, voor het eerst in de binnenstad. Bonné: "We hebben vijf podia in de stad, onder meer op het Pancratiusplein en het Schelmenhofje. We hopen dat het gaat bruisen, het dagprogramma is gratis, dus iedereen kan het meemaken. Kijk, wij van Miserabel zijn straatmuzikanten, dus het festival moet ook op straat. Dat moet uitgroeien tot een evenement, dat je weet het tweede of derde weekend van september, dan heb je buitenmuzikanten in Heerlen."

Als Balkan of New Orleans

Juist het buiten spelen draagt de blaasmuziekcultuur uit. "Mensen moeten die muziek kunnen aanraken. Net als met carnaval. Je moet erover struikelen op straat. Mensen moeten denken, toch even luisteren. En de kinderen moeten enthousiast worden. Je hebt hier natuurlijk een sterke blaasmuziekcultuur. Maar dat heb je op meer plekken. New Orleans, op de Balkan, in Noord-Frankrijk. Op de hele wereld heb je van die plekken waar die cultuur leeft, op straat, en dát willen we hier ook."

Hiphop

Samenwerken met hiphopproducers en breakdancers is een andere manier om zoveel mogelijk nieuwe mensen, en dan vooral jongeren, te bereiken met blaasmuziek. Ook deze editie van Brassfest wordt er weer samengewerkt met hiphopmuzikanten: "Zij wilden wel eens in contact komen met de blaaswereld, en wij willen ook met andere culturen in contact komen. En als als die jongeren die we dan ontmoetten uiteindelijk een instrument oppakken en gaan spelen... Dan gaat die blaasmuziekcultuur en die gemeenschapszin die we hebben door die blaasmuziek nooit verloren."