Kunstenaarsduo neemt intrek in Graaf Huyn College Geleen

Het kunstenaarsduo Anoek Oostermeijer en Mees Walter © Lieke Romeijn
Het zal de komende tijd ongetwijfeld voor verbaasde blikken zorgen bij leerlingen en docenten van scholengemeenschap Graaf Huyn College in Geleen: de aanwezigheid van kunstenaarsduo Anoek Oostermeijer en Mees Walter. Met behulp van theater proberen ze ervoor te zorgen dat leerlingen beter in hun vel komen te zitten.
"Zeker na corona is het emotioneel welzijn van leerlingen een probleem waar scholen mee worstelen", vertelde Mees Walter in het radioprogramma L1 Cultuurcafé. "Wij onderzoeken of er binnen de omgeving van de middelbare school een plek is voor kunstenaars."

Receptie van het gevoel

Samen met Anoek Oostermeijer is hij gedurende het hele schooljaar drie dagen per week in het Graaf Huyn College te vinden. Vorige week hebben ze hun intrek genomen in een ongebruikte receptieruimte. Anoek: "Wij zijn de receptie van het gevoel. In deze eerste weken willen we met iedereen kennismaken en kijken wat voor onderwerpen er spelen."

Laagdrempelige manier

"We zijn een soort facilitaire dienst, maar dan artistiek", legt Mees uit. "Leerlingen en docenten kunnen naar ons toekomen met onderwerpen die aandacht nodig hebben. Vervolgens zoeken wij een passende vorm, zoals een voorstelling of voorstellingroute. Onderwerpen die vaak taboe zijn proberen we op een leuke en laagdrempelige manier te tackelen, zodat het gesprek op gang komt."

Seksuele voorlichting

Anoek en Mees leerden elkaar kennen tijdens hun studie aan de Toneelacademie in Maastricht. Ze hebben veel ervaring met het werken met tieners. Hun seksuele voorlichting-voorstelling Our Life in Color, speelden ze voor ruim honderdvijftig schoolklassen in de mobiele trailer van theatergezelschap Het Laagland in Sittard.

Verandering brengen

Ze kwamen erachter dat ze nooit een seksuele voorlichting hebben gehad die hen goed heeft voorbereid op de praktijk. En ook op dit moment blijken jongeren ontevreden over de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. Our Life in Color, een mix van feiten over seksuele diversiteit en persoonlijke verhalen, moet daar verandering in brengen.

Idee ontstaan

Anoek: "We hebben deze voorstelling al op heel veel verschillende scholen gespeeld. Tijdens het nagesprek met de leerlingen kwamen we steeds tijd tekort, terwijl dat juist zo interessant was. Zo is het idee ontstaan om huiskunstenaar van een school te worden." Het project Artist in school is een project van Het Laagland in samenwerking met Graaf Huyn College, VIA ZUID, Lectoraat Autonomie en Openbaarheid in de Kunsten Zuyd, Rutgers, COC Limburg, de gemeente Sittard-Geleen en Fonds 21.
De uitzending van L1 Cultuurcafé met Anoek en Mees is hier terug te luisteren. L1 Cultuurcafé wordt elke zaterdag tussen 10:00 en 13:00 uur uitgezonden.