Orlando Festival zoekt doorstart buiten Limburg

Kamermuziek is klassiek, gespeeld door kleine ensembles © Istock
Het Orlando Festival wil een doorstart maken, en onderzoekt daarbij of dat buiten Limburg kan gebeuren.
Dat zegt bestuurslid van de organiserende Stichting Kamermuziek Limburg Jurjen Toepoel.

Stekker eruit

Deze week trok de stichting de stekker uit het festival, nadat duidelijk was geworden dat de provincie geen subsidie meer verleent.

Kerkrade niet heilig

Het festival wordt al 40 jaar gehouden in Kerkrade. Maar die plek is dus niet heilig voor de organisatie. Toepoel: "Omdat die relatie met Kerkrade zo goed is, hebben we daar altijd op ingezet. Maar als het hier in Limburg, niet meer kan, dan moet je kijken naar een plek die wel geschikt is, en waar de politieke wil is."

Houdt op

Er worden op dit moment nog geen concrete gesprekken gevoerd, maar in Limburg ziet Toepoel geen toekomst meer. Provinciale Staten nemen op 30 september officieel een besluit over de subsidie: "Ik zie geen ingang bij Provinciale Staten. Uit de commissievergadering vorige week bleek ook dat er geen steun meer is bij de politiek, dan houdt het op."

Geen 2023

Het Orlando Festival is het oudste festival voor kamermuziek in Nederland. Afgelopen augustus was de veertigste editie. In 2023 komt er sowieso geen festival, zegt Toepoel: "Die kans is echt heel klein. Dan zou je al binnen een paar weken duidelijkheid moeten hebben over een andere locatie, en dat zie ik niet gebeuren. Nee, het wordt dan 2024 op zijn vroegst. Maar, nogmaals, we moeten nog beginnen met onze zoektocht."