Na 40 edities valt doek voor Orlando Festival nu echt

Archieffoto van het Orlando Festival © Orlando Festival (Facebook)
Het zat er al een paar dagen aan te komen, maar nu is het definitief: het doek is gevallen voor het Orlando Festival, het oudste festival van Nederland voor kamermuziek.
Vorige maand vierde het festival nog zijn 40-jarig jubileum, maar afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de provincie niet opnieuw de beurs wil trekken voor een subsidie. De organiserende partij Stichting Kamermuziek Limburg laat nu weten 'geen mogelijkheid (meer) te zien het festival voort te zetten'.

Onzekerheid

De stichting noemt als redenen het verdwijnen van de provinciale subsidie, onzekerheid over incidentele bijdragen van fondsen, prijsstijgingen voor concertfaciliteiten en de tegenvallende bezoekersaantallen van de laatste editie.
Afgelopen vrijdag werd er in een Statencommissie gesproken over de subsidie voor het Orlando Festival. Gedeputeerde Van Toorenburg noemde toen de bedrijfsvoering 'beroerd', en ze gaf aan niet van zins te zijn af te wijken van het advies van de Cultuurtank Limburg om Orlando geen subsidie te verlenen. Het festival vroeg voor volgend jaar om 190.000 euro van de provincie. De afgelopen jaren was de provinciale bijdrage 108.000 euro op een totale begroting van vier ton. Het is niet de eerste keer dat het Orlando Festival in de financiële problemen zit.

'Pijnlijk besluit'

De gedeputeerde sprak van 'een pijnlijk besluit: "Jaar in, jaar uit hebben we gezien dat wat we beschikbaar stelden niet genoeg was. Maar we hebben een nieuwe werkelijkheid, het geld is er niet meer." Directeur Henk Guittart zei vorige week al dan geen toekomst meer te zien voor het festival, de organiserende Stichting Kamermuziek Limburg is dat nu dus met hem eens, en trekt de stekker eruit.
Het Orlando Festival is het oudste festival voor kamermuziek van Nederland. De eerste editie was in 1982. Het festival trekt jaarlijks zo'n 6000 bezoekers, al bleven de cijfers daar dit jaar bij achter, volgens de organisatie 'overeenkomstig de landelijke trend na covid-19.' Er werden zo'n 50 concerten gegeven door heel Limburg, voornamelijk in thuisstad Kerkrade. Op voorhand was al duidelijk dat het festival rode cijfers zou schrijven, maar annuleren zou méér kosten dan het toch laten doorgaan en een verlies nemen.