Veel musea in rode cijfers: toekomst baart nog meer zorgen

Het Eyewitness Museum in Beek sluit in september 2022 © Funda
De Nederlandse musea kregen het afgelopen jaar nog minder bezoeken dan in het eerste coronajaar, 2020. Het aantal dook van 13,2 miljoen naar 11,8 miljoen, meldt de Museumvereniging.
Bijna de helft van de musea, 43 procent, moest het jaar met rode cijfers afsluiten. Hierbij ging het vooral om de kleinere musea.

Limburg

Limburg telt in totaal 33 bij de Museumvereniging aangesloten musea. Daar kwamen vorig jaar 412.000 bezoekers over de vloer. Van de Limburgse musea zijn er 20 gevuld met historie, tien met kunst en van techniek, volkenkunde en natuurhistorie als onderwerp is er elk één. De meeste musea zijn klein: meer dan de helft heeft een jaarlijkse omzet die niet boven de 400.000 euro uitkomt.
De Museumvereniging gokt dat er over het lopende jaar hooguit een kleine 24 miljoen keer een museum zal worden aangedaan, nog steeds veel minder dan in tijden zonder corona.

Neerwaartse spiraal

Musea konden vorig jaar vanwege de coronacrisis veel minder ondernemen. Het aantal tijdelijke tentoonstellingen nam met 37 procent af ten opzichte van 2019. Juist die tentoonstellingen trekken veel publiek. "Voor verschraling, minder belangstelling van het publiek en dus een neerwaartse spiraal moet ook verder worden gevreesd", zegt de vereniging. De musea krijgen nu immers ook te maken met de stijgende kosten voor energie en materialen en die zijn volgens een woordvoerder 'voor de meeste musea niet meer op te brengen.'

Geld

Het particuliere Eyewitness Museum in Beek gooit mede om deze reden dit najaar de handdoek in de ring. Het geld voor de musea in Limburg komt vooral van de gemeenten: zij leveren 58 procent van de begroting. Dertig procent komt van particuliere geldschieters. De rest wordt door het Rijk (3 procent) en de provincie (9 procent) betaald.

Steun

De Museumvereniging vraagt nu alle gemeenten om steun en roept het kabinet mee te helpen aan een toekomst voor de musea. "Eerst de pandemie, nu inflatie en stijgende lasten. Om toekomstbestendig te worden en toegankelijk te blijven voor het brede publiek, is een gezonde basis noodzakelijk om op te bouwen en die is nu te smal. Er zal bij de overheid geld vrijgemaakt moeten worden om te investeren in duurzaamheid en om aanbod voor nieuw publiek te kunnen ontwikkelen", zegt Vera Carasso, directeur van de Museumvereniging.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!