Theo d'Or naar Maastrichtse Hadewych Minis

Hadewych Minis © ANP
Hadewych Minis en Bram Suijker hebben respectievelijk de Theo d'Or en Louis d'Or gewonnen, de prijzen voor de indrukwekkendste vrouwelijke en mannelijke hoofdrol.
De uitreiking van de toneelprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) vond zondagavond plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.

Publiek

De Theo d'Or ging naar Minis voor haar rol in Girls & Boys. "Het is bijzonder knap hoe Minis een band met het publiek weet op te bouwen", luidt het juryrapport over de Maastrichtse. "Het publiek leeft mee, geniet mee en lijdt uiteindelijk ook mee."

Bloedserieus

Suijker die afstudeerde aan de Toneelacademie in Maastricht kreeg de Louis d'Or voor zijn rol in Trojan Wars. "Het afgelopen seizoen mag met recht het seizoen van Bram Suijker genoemd worden", zegt de jury over zijn optreden. "Hij maakt van Achilles een jongeman die je niet al te serieus moet nemen en precies hierdoor neem je hem als toeschouwer bloedserieus."
De Colombina, de prijs voor de indrukwekkendste vrouwelijke bijrol, is naar Helen Kamperveen gegaan voor haar rol in What is Love. "Uit alles in deze vertolking spreekt passie en loepzuiver vakmanschap", stelt de jury, "waarmee ze de voorstelling optilt en ook haar medespelers op sleeptouw neemt."
De Arlecchino, de Award voor de indrukwekkendste mannelijke bijrol, is naar Majd Mardo gegaan voor zijn rol in Age of Rage. "Majd Mardo is een verrijking in de voorstelling en een verrijking in het toneelveld", luidt het juryoordeel.