Subsidie stopt: Opnieuw dreigt einde Orlando Festival

Archieffoto van het Orlando Festival © Orlando Festival (Facebook)
Vorige maand vierde het Orlando Festival nog zijn 40-jarig jubileum. Nu dreigt het festival, opnieuw, om te vallen.
De provincie is namelijk van plan de aangevraagde subsidie voor de komende twee jaar niet toe te kennen.

Tweede keer

Het is niet de eerste keer dat dat gebeurt: In 2020 dreigde het festival ook al te verdwijnen toen de provincie de subsidie stopzette. Na protest in Provinciale Staten kreeg het kamermuziekfestival alsnog ruim 2 ton om in 2021 en 2022 het evenement te organiseren.

'Beroerde bedrijfsvoering'

De nieuwe subsidie-aanvraag van het Orlando Festival is weliswaar positief beoordeeld, maar doordat er veel te veel aanvragen zijn, is het kamermuziekfestival alsnog buiten de boot gevallen. Gedeputeerde Van Toorenburg wees vrijdag in een commissievergadering op 'de wat beroerde bedrijfsvoering' van het festival, dat er volgens haar jaar in jaar niet in slaagde de zaken financieel op orde te krijgen.

Pijnlijk besluit

De gedeputeerde begrijpt dat een pijnlijk besluit is, maar "jaar in jaar uit hebben we gezien dat wat we beschikbaar stelden niet genoeg was. Maar we hebben een nieuwe werkelijkheid, het geld is er niet meer." Het festival vraagt 190.000 om in zijn huidige vorm te kunnen blijven bestaan. De afgelopen jaren was de provinciale bijdrage 108.000 euro op een totale begroting van 4 ton.

Opnieuw bekijken

Vrijdagochtend werd in een commissievergadering van Provinciale Staten opnieuw gesproken over de subsidie voor Orlando. Op de fractie van 50Plus na was geen van de partijen van zins om Orlando nog een keer respijt te geven, en opnieuw subsidie beschikbaar te stellen. Op 30 september hakken Provinciale Staten definitief de knoop door.

Einde oefening

Met de huidige stand van zaken is het dan einde oefening voor Orlando, zegt directeur Henk Guittart: "Daar lijkt het wel op, ja. Uiteindelijk moet de Stichting Kamermuziek Limburg het besluit nemen om te stoppen, niet ik, maar dan zie ik niet veel mogelijkheden meer."

Minder bezoekers

Het Orlando Festival is het oudste festival voor kamermuziek van Nederland. De eerste editie was in 1982. Het festival trekt jaarlijks zo'n 6000 bezoekers, al bleven de cijfers daar dit jaar bij achter, volgens de organisatie 'overeenkomstig de landelijke trend na covid-19.' Er werden zo'n 50 concerten gegeven door heel Limburg, voornamelijk in thuisstad Kerkrade. Op voorhand was al duidelijk dat het festival rode cijfers zou schrijven, maar annuleren zou méér kosten dan het toch laten doorgaan en een verlies nemen.