Vluchtelingen maken voorstelling met een boodschap

Regisseur Mohammed Atta in overleg met een van de speelsters van het theaterstuk. © L1 (Gerard Pansier)
Tijdens het As Equals Festival in Roermond en Venlo is dit jaar een voorstelling te zien die door vluchtelingen is gemaakt.
De makers willen het publiek waarschuwen dat iedereen op een dag een vluchteling kan worden.

Dichtbij

Ook laat de voorstelling Broken Glasses zien hoe het is om te integreren in een nieuwe gemeenschap. "Er zijn de laatste tijd veel oorlogen. Eerst was het in Syrië en Afghanistan, nu komt het naar Europa, te beginnen met Oekraïne. Je weet niet wat er in de toekomst gebeurt. Dus op een dag kun je een vluchteling zijn en het is een ramp", zegt regisseur Mohammed Atta uit Egypte.

Bewustwording van gelijkheid

Het As Equals Festival is gericht op bewustwording van gelijkheid in de ruimste zin van het woord. In het kader van het festival vond de directeur van de ECI Cultuurfabriek het een goed idee om vluchtelingen een voorstelling te laten maken. "Want daar zitten behalve apothekers en dokters natuurlijk ook kunstenmakers, musici, et cetera bij", volgens Margo de Kock.

Vluchtelingen uit Syrië, Nicaragua en Oekraïne

Mohammed Atta heeft het idee van De Kock opgepakt. Hij kreeg alle ruimte om een voorstelling te maken, waarbij de ECI Cultuurfabriek zorgt voor de faciliteiten. Zo wordt er iedere zaterdag gerepeteerd in het cultureel centrum in Roermond. Atta heeft de hele crew en cast geregeld en is halverwege juli begonnen met het maken van de voorstelling. "We hebben acteurs, dansers, zangers en muzikanten. Sommigen van hen uit Arabische landen zoals Syrië, dansers uit Nicaragua en we hebben ook Oekraïners."
Het As Equals Festival wordt van 20 tot en met 28 november gehouden in de ECI Cultuurfabriek in Roermond en Filmtheater De Nieuwe Scène in Venlo.