Museum De Crypte in Gennep maakt doorstart

Dialoogmuseum De Crypte in Gennep. © Dialoogmuseum De Crypte
Museum De Crypte in Gennep leidde jarenlang een zieltogend bestaan. Nauwelijks bezoekers, nauwelijks vrijwilligers, en een collectie die stond te verstoffen. Totdat een nieuwkomer in het dorp zich het lot van De Crypte aantrok. Deze zondag heropent het museum als 'dialoogmuseum'.
"De toenmalig deken van Gennep, Everard Huisman, is begin jaren '80 aan het verzamelen geslagen", vertelt initiatiefnemer Daan Lodder.

Sterven na dood

"In de crypte van de Sint Martinuskerk is hij toen een museum begonnen, Kijk-je-Kerk-Kunst heette dat, maar op enig moment is de klad er een beetje ingekomen, en op het laatst was het museum echt op sterven na dood. Nauwelijks vrijwilligers, mensen van ver in de 80 die de kar moesten trekken. Dat had geen toekomst meer. In de lokale krant stond vorig jaar een oproep voor nieuwe vrijwilligers, omdat het museum anders zou moeten sluiten. En toen heb ik me direct gemeld."

Jong team

Lodder woonde op dat moment nog maar net in Gennep. Vanuit het westen is hij hier naartoe verhuisd, in een zoektocht naar een betaalbaar huis in een oververhitte huizenmarkt. "Ik kende helemaal niemand, maar binnen een week las ik die oproep en heb gereageerd. En binnen de kortste keren was ik directeur. Met een vers jong team zijn we aan de slag gegaan. Veel jonge mensen ook, en dat is best bijzonder voor zo'n museum met religieuze kunst."
Collectie dialoogmuseum De Crypte © Dialoogmuseum De Crypte

Collectie

De collectie omvat onder meer houtsnijwerk, zoals preekstoelen, biechtstoelen en altaarstukken. Ook is er behoorlijk wat edelmetaal, kelken en monstransen. "En natuurlijk een enorme hoeveelheid rozenkransen", zegt Lodder. "Maar de collectie, daar draait het eigenlijk niet eens om. We heropenen als dialoogmuseum. De naam suggereert het al, dat is een wezenlijk ander concept dan een normaal museum. Het draait bij ons niet om de collectie, die is vooral een aanknopingspunt voor dialoog. Die dialogen voeren wij in het museum."

In dialoog

"Dus je komt binnen, je betaalt entree, en dan krijg je de vraag of je vrij wilt rondlopen of een gesprek wil, een dialoog. En in een laatste geval loopt een volledig getrainde kunst-exegeet, zo noemen we die, met je mee, en die gaat met je in gesprek. Aan de hand van borden met grote vragen erop. Zoals: bent u wel eens opnieuw begonnen? Denkt u dat de mens een ziel heft of dat het alleen maar een lichaam in beweging is? Is schoonheid absoluut of is het ieder zijn smaak? Het idee is dat die vragen vandaag de dag in Gennep net zo relevant zijn als in Parijs duizend jaar geleden."

In de markt zetten

Dat De Crypte nu een 'dialoogmuseum' wordt is om twee redenen, zegt Lodder: "Enerzijds vanwege de grote vraag naar dialoog in deze tijden, zeker in een gebied als dit waar mensen toch wat geïsoleerder wonen en de gemeenschapszin onder druk staat. Anderzijds, het museum was op sterven na dood en op deze manier kun je jezelf interessanter in de markt zetten. Niet alleen voor katholieken, maar voor iedereen."
Dialoogmuseum De Crypte wordt zondag officieel geopend, onder meer door een inzegening door hulpbisschop Everard De Jong.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!