Grubbenvorst opent wagenbouwershal

Het logo van De Raat bij de start van de bouw © GMV De Plaggenhouwers
In Grubbenvorst wordt vrijdag de nieuwe wagenbouwershal De Raat geopend.
De hal is een initiatief van Gekke Maondaags Vereiniging de Plaggenhouwers en Gewoen Grubbevors en is gebouwd door begunstigers en vrijwilligers.
In De Raat worden voor diverse culturele evenementen in Grubbenvorst wagens, decors en rekwisieten ontworpen en gemaakt. "De Raat wordt een impuls en broedplaats voor nieuwe ideeën", aldus de initiatiefnemers.
De collega's van het L1-radioprogramma Route Regio namen in april 2022 al een kijkje in de bouwhal. Klik hier om het item terug te kijken.

Schaarste

Gekke Maondaags Vereiniging de Plaggenhouwers uit Grubbenvorst heeft jaren geleden al de wens uitgesproken om carnavalswagens in een eigen onderkomen te kunnen bouwen. Deze motivatie vloeide voort uit een structureel tekort aan schuren en loodsen op Grubbenvorster grondgebied. Praalwagens konden in het verleden nog gebouwd worden bij plaatselijke boeren en tuinders die hun schuur in de wintertijd konden missen. Naast het feit dat Grubbenvorst een forensenplaats is, en er al weinig boeren en tuinders waren, zijn de laatste jaren veel agrariërs gestopt.
De Plaggenhouwers hebben financiën bijeen gebracht door het organiseren van het BCL-Treffen 2019 en het LVK 2014. Ook zochten De Plaggenhouwers hulp bij de stichting Gewoën Grubbevors en de gemeente. Uiteindelijk is een locatie gevonden aan de Witveldweg waar De Raat vrijdagavond wordt geopend.