Recordaantal bezoekers voor Cultura Nova

Het Spaanse theatergezelschap La Fura dels Baus bij de opening in 2022. © Jean-Pierre Geusens
Beeldend theaterfestival Cultura Nova in Parkstad Limburg heeft dit jaar meer bezoekers dan ooit getrokken.
In totaal kwamen ruim 73.000 mensen naar de voorstellingen in en rond Heerlen. Het was de 31e editie van het internationaal theaterfestival, dat zondagavond eindigde.

Fiedel van der Hijden

Het was de laatste editie voor artistiek leider Fiedel van der Hijden. Hij was vanaf de eerste editie betrokken bij het festival: "Het was een buitengewoon fraaie editie. Mooie voorstellingen, blije mensen, prachtig weer, veel publiek. Voor mij persoonlijk een mooie manier om afscheid te nemen. Iedereen is tevreden en ik laat het festival met een gerust hart achter, na die twee klote coronajaren die we hadden. Ik ga het zeker missen, maar ik weet alleen nog niet hoe. Ik heb gewoon gewerkt tot nu toe, dus ik kan het nog niet inschatten wát en hoe ik het precies ga missen, dit festival. Maar, ik kom zeker terug, als toeschouwer."
Theatermaker Lieke Benders neemt per 1 oktober het stokje van Fiedel van der Hijden: "Spannend, ik ben Fiedel het hele festival al aan het schaduwen. Maar ik heb natuurlijk ook al 10 jaar meegelopen hier als theatermaker, ik ken de crew, de vrijwilligers, ik heb er wel vertrouwen in. Ik kijk wel met andere ogen nu, iedereen komt ook met ideeën ineens, je moet dat of dat doen. Heel leuk."
Lieke Benders neemt de stok over van Fiedel van der Hijden bij Cultura Nova © Jonathan Vos
L1 heeft iedere dag verslag gedaan van Cultura Nova. Alles terugkijken kan hier.