Hilversums eerbetoon aan Chriet Titulaer

Chriet Titulaer © ANP
Het televisie- en radioarchief van Hilversum, Beeld & Geluid, herdenkt volgende maand de fameuze wetenschapsjournalist Chriet Titualer uit Hout-Blerick.
Titulaer overleed vijf jaar geleden op 73-jarige leeftijd. Op 21 september herdenkt Beeld en Geluid de Limburger met een mediacollege in Den Haag samen met presentator Diederik Jekel. Hij heeft net als Chriet Titulaer een achtergrond in de natuurkunde en een grote fascinatie voor techniek.

Wondere wereld

Deelnemers aan het college worden meegenomen langs de uitvindingen die ons leven en mediagebruik radicaal hebben veranderd, zoals het internet, mobiele telefoon, smart speakers en technische snufjes waarmee we ons thuis omringen. Enkele voorspellingen die Titulaer op televisie deed over nieuwe technische uitvindingen zijn goeddeels uitgekomen. Aan hand van beeldfragmenten uit Chriet Titulaers beroemde televisieprogramma 'Tros Wondere Wereld' uit de jaren ‘80 kunnen de deelnemers nadenken over de rol en invloed van techniek- en media-innovaties in onze samenleving. 'Je kunt je afvragen hoe media jou beïnvloedt en hoe je je verhoudt hiertoe', zegt Diederik Jekel. 'Met argwaan? Of met een open blik en verwondering, zoals Chriet Titulaer dat deed'.

Zachte G

Chriet Titulaer begon als medepresentator op televisie bij het rechtstreeks verslag van de eerste maanlanding in 1969. Ook was hij commentator bij de live-uitzending van de lancering van de Spaceshuttle Columbia in 1981. Hij werd vaak gevraagd als commentator bij actueel nieuws over wetenschap en techniek en vooral als het ging om ruimtevaart en astronomie. Chriet Titulaer was, als bekende Nederlander in de jaren zeventig en tachtig en door zijn opvallende baard en zijn Limburgs accent, een dankbare bron voor verscheidene cabaretiers en komieken om geïmiteerd te worden.
Beeld & Geluid in Hilversum wil vaker uitgebreid stilstaan bij de invloed en ontwikkelingen van technologie op de mens en maatschappij. Het mediacollege bij Beeld en Geluid in Den Haag over Chriet Titulaer is de aftrap van het thema. Voor het mediacollege op 21 september moet je vooraf kaarten reserveren.