Boek met Limburgse vastelaovesbeelden in de maak

De omslag van het boek. © Beeld: website vastelaoves-beelden
In november verschijnt er een boek met alle carnavals-standbeelden die in straten en op pleinen in Limburg te zien zijn.
Leon Hamans uit Maasniel en Hans Simons uit Swalmen hebben alle carnavalsbeelden en carnavalsgerelateerde objecten, die in de hele provincie in de openlucht te zien zijn, de afgelopen jaren gedocumenteerd.

220 beelden

In het boek Vastelaovesbeelde in Limburg, van de Mookerhei toet Eijsde worden meer dan 220 vastelaovesmonumenten afgebeeld en beschreven met tekst en uitleg in het Nederlands en in het plaatselijke dialect. "Het boek legt zo de schoonheid en de diversiteit van onze Limburgse cultuur, taal en kunst vast voor het nageslacht", zegt Hamans, die ruim 33 jaar voorzitter was van Vastelaovesvereniging De Katers uit Maasniel. Het boek kan gezien worden als een culturele reisgids door de hele provincie, aldus Hamans.

November

Hamans en Simons hebben op vrijwillige basis en zonder winstoogmerk aan het boek gewerkt. Ze hebben contact gezocht met betrokken carnavalsverenigingen en plaatselijke vastelaovesgezelschappen. Daarnaast zijn alle monumenten op foto vastgelegd. Het is de bedoeling om het boek in november te presenteren.
Via de website is het boek bij voorinschrijving voor 22 euro te koop. In de winkel zal het boek na de presentatie 33 euro gaan kosten.

Radioserie

Het boek sluit goed aan bij de serie Vastelaovesmonumentenelftal van L1 Radio waarin de makers van het programma Route Regio een beelden en plaquettes verzamelen. Ruud Kleinen en Rian Moonen van L1 bezochten op verschillende locaties standbeelden, beeldjes of plaquettes die in de muur of in de stoep gemetseld zijn.