Geleens Volkslied verschijnt op cd

Liedjesschrijver Ben Erkens © L1
Het nieuwe Gelaens Volksleed, geschreven door liedjesschrijver Ben Erkens, verschijnt half september op cd.
Het volkslied werd in 2019 al live gespeeld en gezongen bij de herdenking van 75 jaar bevrijding, 50 jaar Pinkpop, 40 jaar Heemkundevereniging Geleen en op de liedjesavond van het Gelaens Vastelaovesleedjes Konkoer. Maar de studio-opname heeft door de corona-perikelen enkele jaren op zich laten wachten.

Erkens

De schrijver van het nieuwe Geleense volkslied, Ben Erkens, is vooral bekend van zijn vastelaovesliedjes. Heel Limburg kent nummers van Erkens zoals Dan kal ich plat, Wat zaeter en Wie d'r Herrgot Limburg hat gemaak, want hij won vijf keer het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoers (LVK). Erkens wil met het volkslied vooral de saamhorigheid binnen Geleen en de trots op en liefde voor Geleen uitdrukken en stimuleren.

Geuzenlied

Erkens schreef in 1997 ook al eens een volkslied. Dit Gelaens Geuzenlied, ook bekend onder de titel Kom neet aan Gelaen, want dan kumpse aan ôs, diende als protestlied tijdens de fusiepogingen van de gemeenten Sittard en Geleen.
Het nieuwe Gelaens Volksleed wordt 14 september gepresenteerd en het eerste exemplaar van de cd wordt overhandigd aan de Geleense dialectkenner Huub Clerkx. De verenigingen van Geleen krijgen een gratis exemplaar van de cd.