Veldeke Oeuvreprijs voor John Coenen

Oeuvrepries voor John Coenen (links) door Henk Buskens van Veldeke Venlo (rechts) © L1 (Henk Hover)
Componist, tekstschrijver en zanger John Coenen wordt dit jaar geëerd voor zijn verdiensten voor het Limburgse lied met de Veldeke Oeuvre-Pries.
Voorzitter Henk Buskes van Veldeke Venlo maakte dit zaterdagmiddag bekend in het L1-Radioprogramma Plat-eweg. John Coenen reageerde verheugd op de toekenning van deze jaarlijkse onderscheiding. De liedjesmaker wordt daarmee geëerd voor zijn groot oeuvre.

Taai Taai

Bij het grote publiek is Coenen vooral bekend als lid van het duo Taai Taai dat hij in 1996 vormt, in eerste instantie met Jos Wolfs die al snel wordt opgevolgd door John Dams. Met hits als Viva Tirol en De Alpenexpress weet Taai Taai zich ook landelijk in de kijker te spelen. Voor die periode speelt en zingt hij bij dialectband Fietsefreem en na Taai Taai bouwt Coenen vanaf 2004 een mooie solocarrière op.
Als componist en tekstschrijver schrijft Coenen liedjes voor tal van Limburgse artiesten. Regelmatig doet hij dat met collega Guus Smeets, die 2013 de Oeuvreprijs in ontvangst mocht nemen.

Engelstalig

Voordat Coenen zich op het Limburgse lied stort is hij actief in de Limburgse popscene en speelt hij in bands als The Walkers en The Press. Voor deze bands schrijft hij ook songs. De Amerikaanse ster Telly Savalas gebruikt ook repertoire van Coenen. Ook het dialectrepertoire van Coenen blijft niet onopgemerkt. Bij internationale sterren als Hansi Hinterseer en Andreas Gabalier staan vertaalde liedjes van Coenen op de setlijst.

Gestopt

Inmiddels is Coenen gestopt met optreden. De spanning die telkens weer gepaard gaat met het op een podium staan is daar een oorzaak van. Coenen maakt wel nog steeds muziek in de studio achter zijn woonhuis. Regelmatig schrijft hij nog nieuw repertoire en neemt hij sferische instrumentale muziek op.

Uitreiking

De Veldeke Venlo Oeuvre-Pries wordt dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt op zaterdag 17 september tijdens de Nach van ’t Limburgs Leed, een dialectmuziekevenement in de binnenstad van Venlo.

Erelijst

2021 Ton Engels
2020 Arno Adams
2019 Neutjesrang
2018 Gé Reinders
2017 Henk Steijvers
2016 Thei en Marij
2015 Jack Vinders
2014 “Um & Um” oet Hors
2013 Guus Smeets
2012 Nol Wassen
2011 Ben Verdellen
2010 Sjef Diederen
2009 Wooden Chain
2008 Hannelore van Beek
2007 Jan Theelen