Heiligdomsvaart 2022: 'Uitdaging om jeugd erbij te houden'

Afbeelding ter illustratie
Susteren staat de komende twee weken in het teken van de Heiligdomsvaart.
Het van oorsprong religieuze evenement wordt één keer in de zeven jaar gehouden. Hoogtepunt is de reliekenstoet, op zondag 4 september. Vanaf dit weekend wordt ook het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen in totaal tien keer opgevoerd.

1447

De geschiedenis van de Heiligdomsvaart gaat terug tot 1447. Susteren kreeg toen van de paus het 'recht van reliekentoning'. In 1937 werd aan de Heiligdomsvaart het openluchtspel toegevoegd. "De uitdaging is wel om de verjonging erin te houden", zegt bestuurslid Elles Derrez. "En dat het überhaupt blijft voortbestaan. Zo hebben we de afgelopen maanden een project gedaan op de basisscholen in Susteren en een speurtocht in de basiliek georganiseerd voor kinderen. Er doen veel inwoners mee aan de reliekenstoet en het openluchtspel. Juist die mensen die er niet mee opgroeien, willen we er op die manier ook mee bekend maken."

Dagboek van een Herdershond

Het openluchtspel Weerlicht der Eeuwen vertelt over de plunderingen van Susteren in de tiende eeuw en de herrijzenis van de abdij en de kerk nadien. Aan het spektakel doen zo'n 150 mensen mee. Het is geschreven door priester-schrijver Jacques Schreurs op wiens boeken ook de succesvolle tv-serie en musical Dagboek van een Herdershond zijn gebaseerd. Het wordt opgevoerd in een speciaal voor het spektakel gebouwd openluchttheater, tegen de achtergrond van de Sint-Amelbergabasiliek.

Beleefroutes

Nieuw dit jaar bij de Heiligdomsvaart zijn verschillende 'beleefroutes'. Ook lopen er voor het eerst een aantal groepen uit de Euregio mee met de reliekenstoet en is er na afloop van die stoet een groot feest. De organisatie verwacht zo'n 20.000 bezoekers bij de reliekenstoet. Voor het openluchtspel zijn in totaal 8000 plekken beschikbaar, waarvan er op dit moment zo'n 6000 zijn verkocht.

Onthulling kunstwerk

De vorige editie van de Heiligdomsvaart Susteren was in 2014. Vorig jaar werd het evenement uitgesteld vanwege corona. De Heiligdomsvaart wordt vrijdagavond geopend met een pontificale eucharistieviering in de Amalbergabasiliek en de onthulling van een kunstwerk op het plein bij de kerk.