Fiedel van der Hijden ontvangt twee onderscheidingen

Fiedel van der Hijden © L1
Bij de start van zijn laatste Cultura Nova als artistiek leider is Fiedel van der Hijden benoemd tot Limburger van Verdienste en heeft hij de zilveren erepenning van de stad Heerlen gekregen.
De sleutelrol van Van der Hijden in de Heerlense cultuursector is de aanleiding voor de huldiging.

Sociaal werker

Van der Hijden werd toegesproken door gouverneur Emile Roemer: "Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor kunst en cultuur; omdat ze juist zo kunnen bijdragen aan het versterken, veranderen en emanciperen van een gemeenschap, een wijk of een stad. En zie inderdaad wat de afgelopen decennia met deze stad, met deze Parkstad, deze regio is gebeurd." De Limburger van Verdienste is een onderscheiding die wordt toegekend aan personen die zich op welke manier dan ook verdienstelijk hebben ingezet als ambassadeur op een specifiek maatschappelijk gebied voor Limburg.

Inspirator

Daarnaast kreeg Van der Hijden de erepenning van de stad Heerlen. Die ontving Van der Hijden omdat hij de Heerlense cultuur naar een hoger niveau heeft weten te tillen. Volgens de gemeente zijn er tal van evenementen waarbij hij initiator, inspirator en/of organisator was. "Denk bijvoorbeeld aan de culturele opening van het WK Wielrennen, Dansfestival Heerlen, Kinderboekenweek, performancefestivals, literatuuravonden, culturele cafés en verschillende exposities waaronder de tentoonstelling van fotograaf Ed van der Elsken."

Stadsschouwburg

Daarnaast programmeerde Van der Hijden in het verleden ook muziek, theater, dans, jeugdvoorstellingen en exposities bij Stadsschouwburg Heerlen (Parkstad Limburg Theaters). En in 2013 was Fiedel initiator van de stichting Street Art, waarmee een groot aantal imposante Murals zijn gerealiseerd in Heerlen.

Jongere mensen

Fiedel van der Hijden, initiator van Cultura Nova stopt op 1 oktober na 32 jaar bij Cultura Nova. Hij vindt het tijd om plaats te maken voor jongere mensen en een nieuwe generatie. Ondanks dat hij Cultura Nova loslaat, blijft hij wel betrokken bij de cultuursector in Heerlen.

L1

Cultura Nova is de komende tien dagen te volgen bij L1. Elke dag om 17:45 uur is Cultura Nova TV te zien op L1 TV en het L1 Cultuurcafé is op zaterdag 27 augustus en zaterdag 3 september tussen 10:00 uur en 13:00 uur te horen met speciale uitzendingen vanuit Heerlen. De volledige programmering is hier te vinden