Jan en Jan blikken vooruit op 'hun' Limburg Festival

Oprichter Jan van den Berg en directeur Jan Klompen van het Limburg Festival © Guus Benders (L1)
Al 40 jaar staat er een Jan aan het roer van het Limburg festival, dat woensdag start. Jan van den Berg leidde het festival tot na de eeuwwisseling, daarna nam Jan Klompen het stokje over.
Als Klompen over Van den Berg praat, prijst hij diens lef. "Hij bewandelde nieuwe wegen", zegt hij. "Dat heb ik altijd bewonderd. Ik heb dat deels overgenomen." Van den Berg is al even lovend op zijn opvolger: "Hij doet het anders, hij doet het goed. Het is altijd belangrijk om voorstellingen naar mensen te brengen die normaalgesproken niet naar het theater gaan", vertelt Jan van den Berg.

Kwaliteit omhoog

Toen Klompen net na de eeuwwisseling het stokje overnam van de man die het festival mede had opgericht, ging wel het roer om. De kwaliteit moest omhoog, ook om de subsidie van de provincie te behouden. Het programma moest breder en niet meer alleen gericht op straattheater.

Bredere programmering

Van den Berg vindt dat nog altijd jammer. Dat de kwaliteit van het programma destijds niet goed genoeg was, bestrijdt hij nog altijd. Klompen was het destijds met hem eens maar denkt nu dat het wellicht de redding van het festival is geweest om breder te gaan programmeren. "We hebben het festival geconcentreerd in Midden-Limburg en teruggebracht van tien naar vijf dagen. Wat wel nog overeind staat is dat het drijft op heel betrokken vrijwilligers die altijd voor ons klaar staan."

Amuse

Dinsdagavond wordt de aftrap gegeven voor de 40e editie in de Sint Barbarakerk in Leveroy. "We presenteren daar een soort van amuse voor het festival dat donderdag pas echt van start gaat. Het wordt een caleidoscoop van theater met een terugblik van artiesten uit de afgelopen 40 jaar. Het is een eigen productie waar we erg trots op zijn."
De komende dagen zijn er op tal van plekken in Midden-Limburg voorstellingen. Ook wordt een jubileumboek gepresenteerd met verhalen en foto’s van 40 jaar Limburg Festival.