Vrijbuiterslied 'Haciënda' bestond al in 1960

Tekstfragment uit 1960 © Foto L1
De tekst van het Limburgse liedje ''t Drama op d'n haciënda', bekend van zanger Ben Verdellen en zijn orkest De Vrijbuiters, bestond al in 1960. Twintig jaar voordat het nummer op plaat werd gezet.
De coupletten van het nummer, dat door de Vrijbuiters in 1980 werd opgenomen, zijn in 1960 al geschreven voor een vastelaovesliedje dat is ingestuurd voor de Leedjes-aovend van het Venloosch Vastelaovesgezelschap Jocus. "Het is geen breaking news en er is ook niks onwettigs gebeurd met de tekst", zegt vastelaoveskenner Tom Doesborg van L1, "maar wel opvallend om te zien dat een tekst uit 1960 pas in 1980 in Limburg een grote hit wordt."

1960

Zeventien liedjes deden op woensdagavond 12 oktober 1960 mee aan de Jocus leedjesaovend in zaal Het Nationaal aan de Keulsepoort in Venlo. Piet Peetjens zingt die avond het winnende nummer: Zo'n maedje, geschreven door J. Kaandorp en P. Haayenmaayen. Dezelfde Peetjens eindigt ook op plaats twee met Wao doon we det van? gemaakt door Frans Boermans en Thuur Luxembourg. En derde wordt zanger Felix Peters met het liedje Blauwe auge van Koos Timp en Giel Aerts.

Cha cha cha

Het zeventiende nummer die avond heet Cha, cha, cha en is waarschijnlijk van de hand van Frans Boermans. Dit is de tekst:
Afbeelding ter illustratie

Exact

De coupletten zijn door Frans Boermans exact overgenomen in 1980 voor het Vrijbuitersnummer 't Drama op d'n haciënda dat verscheen op de eerste 'witte elpee' van de Blerickse band. Don Janus wordt 20 jaar later wel Don Tinus. "Boermans heeft wellicht met hulp van studioproducer Jan Theelen en zanger Ben Verdellen een nieuw refrein bedacht voor de Vrijbuiters-elpee", meent Doesborg. Tekstelementen als 'caramba' en 'signorita' zijn in het nieuwe refrein teruggekomen.

Concurrentie

"Je had als liedjesmaker in 1960 op de leedjesaovend dus veel meer concurrentie wat het moeilijker maakte om een winnend nummer te schrijven. Uiteraard had Frans Boermans samen met Thuur Luxembourg al voor 1960 grote successen behaald, maar het is ook wel interessant om te zien dat niet alle liedjes van Boermans meteen goud opleverden", zegt Doesborg. In het geval van 't Drama op d'n haciënda gebeurde dat pas 20 jaar later.
Zie hier de voorpagina van het Leedjes-Bukske van Jocus in 1960:
Afbeelding ter illustratie