Guido Weijers vindt geluk in Zuid-Limburg

Guido Weijers © Loens Media
Cabaretier Guido Weijers woont sinds drie jaar in een oude boerderij bij Valkenburg. "Ik wilde ooit een huis op Mallorca, maar dit is veel beter."
Woensdag treedt hij op in het Openluchttheater in zijn 'thuisstad.'

Buiten spelen

Hij heeft nog nooit solo in het Openluchttheater Valkenburg gestaan. Wel samen met twee anderen, in een show in 2021, coronatijd. Weijers: "Die voorstelling is uit nood geboren. Er mocht niks, maar we wilden toch iets doen, dan maar op anderhalve meter in de buitenlucht. En dat bleek zo leuk, vooral de sfeer op al die buitenlocaties, dat ik heb besloten deze hele zomer buiten te gaan spelen."

Zwoele zomeravond

Weijers speelt zijn Hot Comedy Night dus alleen maar in de open lucht: "De sfeer is heel anders dan in een regulier theater. Het is wat minder chic op de een of andere manier. Mensen hoeven ook niet meteen stil te zijn zodra het begint. Je hebt er een drankje bij. Het licht kan niet uit, uiteraard, dus ik zie het publiek. En dat zorgt voor rechtstreeks contact dat je anders niet hebt. Kortom, het is veel ongedwongener en echter. En daar ga ik goed op. Het voelt echt als buitenspelen zonder jas, zoals je dat vroeger als kind op zwoele zomeravonden deed."

Tweede huis

Weijers hoeft niet ver te reizen voor zijn optreden in het Openluchttheater. In 2019 kocht hij een oude boerderij in het Heuvelland. "Ik fiets al tien jaar in Zuid-Limburg, maar sinds drie jaar woon ik er ook. Ik sta er niet ingeschreven, maar sinds corona ben ik er vaker dan in mijn 'echte' huis. Want wat moet je in de stad, Breda in mijn geval, als alles dicht is? Terwijl ik hier de buizerds, reeën en torenvalken vanuit mijn raam voorbij zie komen. Deze plek verveelt nooit."

Roots

Weijers heeft Limburgse roots, met een vader die oorspronkelijk uit Gennep komt. "Een prachtige plek ook, mijn vader heeft het altijd over Limburg. De boerderij die ik hier heb gekocht was ooit bedoeld om rustig te kunnen schrijven, maar ondertussen is het zo veel meer. Ik wilde ooit een huis op Mallorca, omdat het daar altijd mooi weer is en ik er fijn vrienden zou kunnen uitnodigen. Maar hoe vaak komen je vrienden nou daadwerkelijk naar Mallorca? Hier in Limburg hebben we ieder weekend mensen over de vloer. Kijk, de stad is ook leuk, mensen kijken, een druk leven. Maar hier is de zonsondergang elke dag anders. Het is echt genieten."