Limburgers schrijven lied voor tv-programma

Afbeelding ter illustratie © Bryan en Rowan schrijven hits voor TV programma
Rowan Smeets (28) uit Landgraaf en Bryan Raets (31) uit Heerlen doen vrijdagavond opnieuw mee aan het televisieprogramma 'I want your song'. Eerdere deelnames aan de liedjescontest van SBS6 waren succesvol.
In het programma mogen elke aflevering vijf songwriters een eigen nummer presenteren aan een Nederlandse act of artiest. Aan het eind van de aflevering kiest de artiest vervolgens welk nummer wordt meegenomen, en dat is dan ook direct na de uitzending te streamen. Daarnaast krijgt het lied ook airplay op 100% NL.

Derde keer

Rowan Smeets uit Landgraaf doet al voor de derde keer mee. In de eerste aflevering won hij met zijn nummer Noem een dag. Miss Montreal koos zijn lied uit en nam het in gebruik. In een andere aflevering zat een liedje van hem voor OG3NE. Daarmee won hij echter niet.
Vrijdagavond krijgt Rowan nog een kans; hij schreef Leef De Dag samen met songwriter en producer Bryan Raets. De Heerlenaar was op een aantal instrumenten ook al betrokken bij het nummer voor Miss Montreal.

Samenwerken

De nummers van het duo doen het goed. "Ik denk dat we hier de vijftig miljoen streams wel aantikken", zegt Rowan. Hoewel ze als twee afzonderlijke songwriters opereren, werken ze ook samen. Bryan kwam Rowan ooit tegen bij Marlstone studio's; Bryan werkte daar toen en Rowan wilde er een ruimte huren. Vanaf dat moment werken de twee regelmatig samen aan projecten.
Rowan volgde geen opleiding tot het vak. "Waar anderen buiten gingen voetballen ging ik binnen muziek maken. Veel youtubevideo's kijken, hard werken, veel leren. Ik heb het wel altijd voor me gezien maar dat het zo snel zou gaan had ik ook niet verwacht." aldus Rowan.

Hit

Maar wat maakt een nummer tot een hit? Die vraag is volgens Bryan niet zo makkelijk te beantwoorden. "Het moet catchy zijn, het moet goed blijven hangen. Het moet eenvoudig zijn maar ook weer niet te simpel', legt hij uit. En dat geldt met name voor stukjes in de melodie. "In dit nummer is dat bijvoorbeeld een gitaarrifje en een pianoloopje. Maar uiteindelijk is het echt iets intuïtiefs. Je moet vooral jezelf blijven en niet teveel iets na willen doen."

Royalty's

Het winnen van I want your song leidt tot meer bekendheid in de muziekwereld en opent ook deuren bij andere artiesten en radiostations. Bovendien genieten de producers elke keer dat het nummer wordt gebruikt, van royalty's. Dat is een vergoeding voor de rechten van het nummer. En dat levert dus inkomsten op.
Hoewel het tweetal hard aan het nummer heeft gewerkt, zijn ze zelf niet te zien in de uitzending. Rob van Zuilen presenteert het nummer vrijdagavond in het programma. Hij schreef mee en zingt het lied. Of Nick & Simon het lied van de Limburgers kiezen, is vanaf 20:30 uur te zien op SBS6.