Drummen met verf: 'Een schilderij dirigeren'

Hans Keuls achter zijn drumstel © L1
Terwijl de vliegvelden en treinstations soms uitpuilen van de vakantiegangers is er in Limburg een aantal mensen dat de zomer doorbrengt in hun eigen paradijs. Sommige kunstenaars hebben van hun atelier namelijk een opmerkelijk toevluchtsoord gemaakt.
In de serie Aparte Ateliers neemt L1 een kijkje in hun opmerkelijke wereld. Voor Hans Keuls uit Heerlen bestaat die uit een loods waar hij niet alleen grote dynamische schilderijen maakt, maar ook drumt.

Rockbands

Hij werkt al zeventien jaar in het atelier, gevestigd in de loods. Overal staan en liggen grote schilderijen, verftubes, kwasten en potjes. Daarnaast zit er ook een keuken in en staan er twee drumstellen waar frequent op wordt gespeeld. De kunstenaar speelt - als autodidact - namelijk al van jongs af aan in verschillende rockbands. Zo speelde hij in Ritchie and the Losers en daarna in de Rick Nolov band, die ooit nog met saxofonist Hans Dulfer speelde. Nu drumt Keuls nog steeds in The Rolling Beatles, een band die zoals de naam al doet vermoeden, een repertoire speelt van The Beatles en The Rolling Stones.

Drummen met kleur

De kunstenaar ziet muziek en kunst maken dan ook als twee dingen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. "Eigenlijk drum ik met kleur. De dynamiek in mijn schilderijen is vergelijkbaar met de dynamiek van het ritme en de trommels. Zoals hoge tonen en lage tonen." Die gelaagdheid is ook te vinden in Keuls' schilderijen. "Eigenlijk ben ik een schilderij aan het dirigeren. Vanuit de onderlaag naar de bovenlaag wordt het een soort liedje, of een harmonie of een symfonisch iets. De onderlaag is daarbij acrylverf en de bovenlaag olieverf."
Keuls maakt kleurrijke, expressieve schilderijen van bijna monumentaal formaat.

Kreet

Hoewel de loods dondert als hij achter een van zijn drumstellen zit, is het tijdens het schilderen redelijk stil, op een enkele brul na zo vertelt hij. "Ik slaak af en toe wel eens een kreet, zoals tennissers dat ook doen als je een flinke zwaai maakt, maar dan op het doek."
Met zijn kunst exposeert de kunstenaar uit Heerlen op verschillende galeries. Een deel van zijn tijd woont hij in Spanje, maar als hij in Nederland is, is hij elke dag in zijn atelier. "Dit is mijn comfortzone, en daar waar ik mijn energie goed heb gezaaid."