Wonen in een atelier: 'Ik zou nooit meer anders willen'

Miriam Vleugels woont in haar atelier. © L1
Terwijl de vliegvelden en treinstations soms uitpuilen van de vakantiegangers is er in Limburg een aantal mensen dat de zomer doorbrengt in hun eigen paradijs. Sommige kunstenaars hebben van hun atelier namelijk een opmerkelijk toevluchtsoord gemaakt.
In de serie Aparte Ateliers neemt L1 een kijkje in hun opmerkelijke wereld. Koken, eten, relaxen en slapen in je atelier. Dat was het idee dat Miriam Vleugels zo'n zeven jaar geleden had toen ze introk in een oud schoolgebouw in Kerkrade.

Opspraak

Haar naam doet misschien een belletje rinkelen. Ze won in 2020 Sterren op het Doek, een programma op NPO 2 waarin bekende Nederlanders worden geportretteerd door drie verschillende kunstenaars. De kunstenares uit Eygelshoven portretteerde toen René Froger, die uiteindelijk haar schilderij koos om mee naar huis te nemen.
Maar dat was niet de eerste keer dat ze op nationale televisie verscheen. Eerder kwam haar kunstwerk D'r Vottekletsjer dat ze maakte in opdracht van een buurtcomité in Eygelshoven in opspraak, omdat het pornografisch van aard zou zijn. "Ik was me nergens van bewust, maar uiteindelijk belandde het in het nieuws en ik zat dus ook zelfs bij Jinek aan tafel", verbaast ze zich nog steeds erover.

Informatica

Hoewel Vleugels opgroeide als dochter van twee galeriehouders en hield van tekenen, koos ze voor een baan in de ict. Na een paar persoonlijke vraagstukken en hindernissen in haar leven vond ze de weg terug naar de kunst en daarmee naar zichzelf. In 2004 nam ze ontslag als systeembeheerder en servicemanager en koos ze definitief voor de kunst. Dat ging eigenlijk meteen goed en er kwamen steeds meer opdrachten en het wonen in haar atelier is het laatste puzzelstukje op zijn plek.
"Ik zou nooit meer anders willen", zegt ze. "Het is wel altijd afleiding, maar ergens verbindt het voor mij mijn hele leven omdat het de rode draad is. Ik heb geen huisdieren, geen kinderen, dan mag dit voor mij de boventoon voeren."