Orlando Festival viert 40-jarig jubileum: 'Nog altijd uniek'

Archiefbeeld van het Orlando Festival © Orlando Festival (Facebook)
Twee jaar geleden hing het voortbestaan van het oudste kamermuziekfestival van Nederland nog aan een zijden draadje. Dit jaar viert het Orlando Festival het 40-jarig jubileum. "Wat wij doen is nog altijd uniek in Nederland."
2020 was geen goed jaar voor Orlando. Het festival in Kerkrade ging niet door vanwege corona, maar dreigde ook zijn subsidie te verliezen. Uiteindelijk stak de Limburgse politiek daar een stokje voor, maar directeur Henk Guittart kijkt er liever niet meer op terug. "Het was geen prettige periode nee, absoluut. Maar ik ben blij dat we door konden gaan, want Orlando is de grootste aanbieder van kamermuziek in Limburg. We programmeren in 10 dagen meer kamermuziek dan de theaters van Maastricht en Heerlen in een heel jaar. Daar beroof je Limburg dan van. Maar gelukkig is het goed gekomen."

Kamermuziek

Dit jaar is de veertigste editie van het festival voor kamermuziek, dat is klassieke muziek voor kleine ensembles. De eerste editie was in 1982. Guittart: "Je had toen nog geen kamermuziekfestival in Nederland. Andere landen hadden dat wel in de zomer. Er was toen een heel succesvol ensemble, het Orlando Kwartet, en dat heeft gefungeerd als naamgever van het eerste kamermuziekfestival van Nederland. Inmiddels heeft iedere provincie zijn eigen kamermuziekfestival, maar wat wij doen is nog altijd uniek."

Masterclass

Het festival bestaat niet alleen uit dagelijkse concerten, maar ook uit masterclasses, openbare lessen en repetities. "Die talentontwikkeling, het dagelijkse onderwijs aan amateurmusici door professionals, dat is uniek voor Nederland," vertelt Guittart. "Los van de concerten in thuisbasis Kerkrade, hebben we ook hebben 22 regioconcerten, die door heel Limburg gegeven worden, van Mook tot Maastricht, vaak op bijzondere locaties zoals in een kerk. Ook daarin onderscheiden we ons van andere kamermuziekfestivals, die in één stad blijven."

50 concerten

Het Orlando Festival trekt jaarlijks zo'n 6000 bezoekers, al kwamen er tijdens de laatste editie in 2021 vanwege coronabeperkingen slechts drieduizend mensen. Het festival is verhuisd van thuisbasis Rolduc naar het theater en de muziekschool in Kerkrade. Van donderdag 11 tot en met zondag 21 augustus staan er in totaal zo'n 50 concerten op het programma.