Atelier met gebruiksaanwijzing: 'Lekken beheersbaar houden'

Bernadette Huijbers in haar atelier. © L1
Terwijl de vliegvelden en treinstations soms uitpuilen van de vakantiegangers is er in Limburg een aantal mensen die de zomer doorbrengen in hun eigen paradijs. Sommige kunstenaars hebben van hun atelier namelijk een opmerkelijk toevluchtsoord gemaakt.
In de serie Aparte Ateliers nemen we een kijkje in hun opmerkelijke wereld. Een van deze kunstenaars is Bernadette Huijbers, die al twintig jaar op een de verdiepingen van de culturele vrijplaats het Landbouwbelang (LBB) in Maastricht haar atelier houdt.

Gekraakt gebouw

De voormalige graanoverslag werd in 2002 gekraakt. "Ik kende iedereen die hier het gebouw heeft gekraakt", vertelt ze. Hoewel er ook mensen wonen in het Landbouwbelang doet zij dat niet. Huijbers woont namelijk vlak over de grens in België, maar ze is meerdere dagen per week te vinden in de ruimte die ze destijds helemaal zelf moest verbouwen en inrichten. Het gebouw is namelijk niet voorzien van centrale verwarming, dus er moest een kachel komen. "Ik ben van origine beeldhouwer, dus een beetje lassen kan ik ook wel", zegt ze. "Toen heb ik deze kachel in elkaar gelast."

Lekken

Ook was er weinig licht en bovendien lekte het dak waaronder het atelier gesitueerd is. De kunstenares bedacht daarop om op de plekken waar het lekte maar meteen dakramen uit te hakken waardoor er meer lichtinval ontstond. De lekken bleven helaas toch bestaan. Daarom construeerde ze onder de ramen een water opvangsysteem dat het regenwater naar de toiletafvoer leidt.

Gebruiksaanwijzing

In de ruimte staan een hoop verschillende werken; de kunstenares schildert, doet aan beeldhouwen, geeft workshops en maakt decoratie voor festivals. Daarbij probeert ze zoveel mogelijk bestaand materiaal te hergebruiken, wat ook een beetje past bij haar levensvisie en het kraakpand zelf.
Werken in een atelier als dit vergt wel behoorlijk wat inspanning. "Het is heel moeilijk om hier boven te komen met spullen in en uit. Ik moet met hout slepen en zorgen dat die lekken beheersbaar blijven. Dus het is wel een atelier met gebruiksaanwijzing", aldus de kunstenares.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!