Koninklijke Harmonie Thorn eindigt als tweede op WMC

Afbeelding ter illustratie © Een bittere pil voor dirigent Jan Cober (links) en voorzitter Franca Eurlings
De Koninklijke Harmonie van Thorn is zondag geen wereldkampioen geworden op het Wereld Muziek Concours (WMC) in Kerkrade. Thorn kreeg van de jury 96.63 punten, goed voor een tweede plaats.
De overwinning in de Rodahal in Kerkrade in de concert divisie voor harmonie-orkesten ging naar Orquestra de Sopros da Academia de Artes de Chaves uit Portugal. Deze vereniging onder leiding van dirigent Luciano Pereira kreeg van de jury 97.23 punten en neemt dus de kampioenswimpel en 5000 euro aan prijzengeld mee naar Portugal.

Triest

De druiven waren na afloop zuur bij de Koninklijke Harmonie van Thorn, ook wel bekend als de Bokken. Volgens een teleurgestelde dirigent Jan Cober mocht Thorn niet winnen. 'Het internationale van het WMC is blijkbaar belangrijker dan de kwaliteit van de deelnemers', aldus Cober die de uitslag onbegrijpelijk vindt. 'Het is triest voor de vereniging dat ze hier geen wereldkampioen zijn geworden, dat had ik ze wel gegund. Thorn is altijd favoriet op het WMC dus heeft de club altijd iets te verliezen en bijna niets te winnen', aldus Cober. Het zou de tweede keer zijn dat de Koninklijke Harmonie op het WMC de wereldtitel in de concertafdeling zou winnen, eerder lukte dat in 1997 wel. Ook onder leiding van Jan Cober.

Riemst

Harmonie De Volksgalm uit het Belgische Riemst dat voor het eerst uitkwam in de concert divisie moest genoegen nemen met een vijfde plaats. De vereniging onder leiding van Frenk Rouschop uit St. Geertruid kreeg 93.53 punten van de jury.

Brand

De mars- en showwedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion liepen vertraging op door een brand op het dak van het hotel in het stadion. Niemand raakte gewond, maar zuid-tribune werd ontruimd en de wedstrijden lagen zo'n twee uur stil. De meerderheid van de 12.000 toeschouwers ging daardoor naar huis. De Japanse showband Nishihara High School moest extra lang wachten op het optreden maar dat was blijkbaar niet van invloed op de show. De Japanners werden wereldkampioen in de Championship Division voor showbands.
Succes was er ook voor de Maastrichtse Verkennersband in de World Division. De club werd tweede met 85.94 punten. In de hoogste divisie bij de marswedstrijd moest Klaroenkorps Amicitia Banholt genoegen nemen met een laatste plaats en 88.41 punten van de jury.

2026

Het WMC in Kerkrade heeft vier weken geduurd. Opvallend was het lage aantal deelnemers uit Limburg. Veel verenigingen hebben op het laatste moment afgezegd, waarschijnlijk omdat in de voorbereidingen de coronapandemie tot oponthoud zorgde. De organisatie kondigde aan dat het volgende WMC zal plaatsvinden in juli 2026.