Draaksteken 2023 wordt groter dan ooit

Draaksteken in Beesel 2016 © stichting Draaksteken Beesel
Het duurt nog wel even, dik een jaar, maar de voorbereidingen voor het Draaksteken in Beesel zijn al in volle gang.
De editie van 2023 wordt groter dan ooit: "Er doen bijna 550 mensen mee, dat is stukken meer dan we ooit gehad hebben", stelt voorzitter Hans van Kruchten.

Openluchtspel

Iedere zeven jaar staat Beesel in het teken van het Draaksteken, een groot openluchtspel dat al sinds 1736 wordt uitgevoerd in het dorp. Het stuk is gebaseerd op de legende van Sint Joris en de draak, oftewel de strijd tussen goed en kwaad. Aan het spektakel doen meestal honderden dorpelingen mee, als acteur, muzikant of decorbouwer. Tien jaar geleden werd het Draaksteken erkend als immaterieel erfgoed.
Een impressie van het draaksteken in Beesel in 2016:

Veranderingen

Voorzitter Hans van Kruchten: "Die legende, dat verhaal over de draak, is de basis van het Draaksteken. Maar iedere editie staat op zichzelf, we proberen iedere keer weer te vernieuwen. Dat moet ook, anders krijg je de mensen echt niet meer op de banken hiervoor. Ook de komende editie is weer helemaal anders dan de vorige. De inhoud van het spel, we hebben een totaal nieuwe tekst, die is geschreven door Frans Pollux. Ook wordt het decor vernieuwd, de draak groter dan ooit en we hebben een totaal nieuwe spelersgroep, ook de grootste ooit trouwens."

Honderden acteurs

Aan de editie van 2023 doen bijna 550 mensen mee. De vorige keer in 2016 waren dat er nog 'maar' 400. Van Kruchten: "We hebben nu wat bijzondere groepen geworven, jonge gezinnen vooral, die krijgen allemaal een huisje in het bos. Een soort middeleeuws bungalowpark wordt dat." De repetities begonnen begin dit jaar al voor de 40 sprekende rollen. In maart 2023 "gaan we de wei in", zegt Van Kruchten, "dan verrijst daar in een paar maanden tijd een compleet dorp. En in augustus is het dan zover. Zes voorstellingen voor 2.500 bezoekers per avond."
De totstandkoming van de komende editie van het Draaksteken wordt vastgelegd voor een documentaire voor de NTR. Die wordt onder meer gemaakt door de Venlose cameraman Rob Hodselmans, die ook Nao 't Zuuje maakte. De kaartverkoop van het Draaksteken start in november.