La Fura dels Baus opent Cultura Nova 2022

Voorstelling La Fura dels Baus © La Fura dels Baus
La Fura dels Baus opent dit jaar het cultureel zomerfestival Cultura Nova.
Het Spaanse theatergezelschap komt niet voor het eerst naar Heerlen. In 2016 verzorgden ze ook de openingsvoorstelling. In 2018 waren ze ook van de partij.

Historie

Het gezelschap staat bekend om haar spectaculaire openluchtvoorstellingen. De productie die ze in Heerlen brengen verhaalt over de geschiedenis van Heerlen en Parkstad en heet From the Ashes. Aan de voorstelling werken ruim 100 mensen uit de regio mee.

Zorba Huisman

Zo zijn er de breakdancers van stichting HFC Crew, zij presenteren een dans waarin ze een ode brengen aan de mijnwerkers. Ook 50 ervaren klimmers uit de regio doen mee aan een aantal spectaculaire scenes. De Heerlense theatermaakster Zorba Huisman is verteller van de voorstelling, waarvan de tekst door voormalig stadsdichter Merlijn Huntjens is gemaakt. From the Ashes gaat over het het ontstaan van Heerlen, de donkere periode na de mijnen, en de transitie naar wat Heerlen nu is.

Twee keer

De openingsvoorstelling wordt twee keer uitgevoerd, op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus, op het Burgemeester van Grunsvenplein. Cultura Nova wordt gehouden sinds 1984. Er komen gemiddeld zo'n 70.000 mensen op af. In 2020 ging het festival door de coronapandemie niet door en in 2021 werd er een aangepast programma gemaakt. Dit jaar is het festival weer als vanouds. De 31ste editie is van vrijdag 26 augustus tot en met zondag 4 september. L1 zendt het openingsspektakel live uit, en volgt het festival iedere dag voor tv, radio en online.