Limburgers massaal naar het theater

Het Parkstad Limburg Theater in Heerlen kende een geweldig kwartaal © Parkstad Limburg Theaters
Tijdens de coronacrisis keken de Limburgse theaters met angst en beven naar de toekomst: komen de bezoekers straks wel terug? Halverwege 2022 blijkt het antwoord 'ja'. Het gaat namelijk uitzonderlijk goed met de Limburgse theaters.
Dat blijkt uit een rondvraag van L1.

Terug het theater in

Een grote bos bloemen en natuurlijk op de foto met een van de figuren uit de razend populaire kinderserie Paw Patrol, die tegenwoordig ook in de theaters is te zien. Bezoeker 100.000 van de Parkstad Limburg Theaters werd afgelopen weekeinde na de voorstelling in het zonnetje gezet, al was de grootste blijdschap bij de leiding van het theater in Heerlen te bespeuren. Na een zware coronatijd - waarin de theaters langdurig gesloten waren - heeft het Limburgse publiek de weg terug gevonden naar de schouwburgen en theaters.

Hongerig

"Niet álle zalen zijn vol en we hebben veel voorstellingen gehad, ook veel ingehaald", zegt directeur Bas Schoonderwoerd van Parkstad Limburg Theaters trots. "Maar we hebben wel het beste tweede kwartaal ooit gedraaid. Het publiek is hongerig. Van september, als het nieuwe theaterseizoen start, verwachten we heel veel. Onze losse kaartverkoop is later gestart dan vorig jaar. In de afgelopen tijd verkochten we wekelijks tweemaal zo veel als in dezelfde week vorig jaar."

Zelfde beeld

Ook het Theater aan het Vrijthof in Maastricht kijkt terug op een succesvol eerste halfjaar. In 2022 verwelkomde het theater 60.000 bezoekers en voor komend seizoen is al een zelfde aantal kaarten verkocht. De Maaspoort in Venlo heeft tot hun tevredenheid toe nu net geen 40.000 bezoekers gehad, terwijl er in 2021 in totaal 28.000 mensen naar het theater kwamen.

Goede hoop

Vanwege corona en de gedwongen sluiting kwamen er afgelopen jaar bijna 39.000 mensen over de vloer. Het Sittardse Toon Hermans Theater doet geen mededelingen over het aantal bezoekers. "Over het algemeen gaat het heel goed", zegt Mikos Pieters, hoofd podium van De Domijnen (waar het theater onder valt). "We hebben dit jaar zelfs voorstellingen bijgeboekt. De mensen willen komen. Na twee jaar corona wisten we niet goed waar we aan toe waren. Je weet nooit van tevoren of de komst van de bezoekers gaat doorzetten, maar we hebben goede hoop."

Nieuwe coronagolf

Het gemiddelde theaterpubliek is al iets ouder. Juist dit is de groep waarvan werd verwacht dat ze wellicht de kat uit de boom kijken, uit vrees om in de zaal corona op te lopen. "Zeker de abonnementen worden vaak door ouderen gekocht", zegt Marja Lacroix van het Munttheater in Weert. "Het valt heel erg mee, gelukkig wel. De meesten blijven komen. Het is wel spannend of we in september/oktober een nieuwe coronagolf krijgen en wat er dan gebeurt. Maar dat is voor nu koffiedik kijken."